DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Snabbinsatsstyrkan redo att försvara Gotland
Försvar (TT)
Sverige har växlat upp försvarsförmågan i samband med de ökade spänningarna mellan Ryssland och Ukraina. En snabbinsatsstyrka från Norrbottens regemente är nu verksam på Gotland.
– Vi är här tills våra chefer tycker att vi ska åka hem, säger kompanichef Andreas Sundqvist.
– Det brukar vara lite mer snö, lite mindre blåst, konstaterar Moa Öhrman Helsén.
Hon är bofast i Boden, yrkessoldat vid Norrbottens regemente I19, och en del i Försvarsmaktens operativa beredskapsstyrka som flögs in i ett C-17-plan från Kallax flygplats i fredags, på order av Försvarsmaktens insatschef.
– Man får vara beredd att sätta privatlivet på halt ganska omedelbart när larmet går, säger förbandskollegan David Yhr.
Som ledningsgruppchef jobbar han med samband, förklarar han kortfattat.
– Vad för samband? Det kan jag inte säga.
Informationsövertaget ska hållas så långt det går. Försvarsmakten är därför förtegen om vad det handlar om för typ av förmågor som upprättats på Gotland.
– Det är olika materiel som ska packas, säger Öhrnman Helsén lika kortfattat om de logistiska arbetsuppgifterna som packgruppchef.
Kort varsel
Logistik är en grundbult i nästan all militär verksamhet. Kanske särskilt för en snabbinsatsstyrka på en ö som Gotland.
– Vi är ett förband som är snabbt gripbart för en insats, förklarar kompanichef Andreas Sundqvist.
Den anpassade militära närvaron på Gotland handlar inte om en höjd beredskapsnivå utan en omfördelning av resurser i beredskap, understryker Försvarsmakten.
– Vi är mobila och kan flytta med kort varsel från en plats till en annan. Vi är beredda på att lösa uppgifter både i riket och utomlands, säger Sundqvist.
Gotlands regemente P18 återupprättades i maj 2018, som svar på det försämrade säkerhetsläget och ett aggressivare Ryssland. Men den militära närvaron på ön är ännu långtifrån var den en gång var under kalla krigets dagar. Regementets fastigheter är under utbyggnad och ännu finns inga större logement, bara 40 sängar som nyttjas av öns värnpliktiga.
Pizza och stridsportioner
Snabbinsatsstyrkan från Boden är inkvarterade på bygdegårdar runt om på ön. Här turas soldaterna om att sova i skift på liggunderlag i salar och skrymslen.
– Det kvittar var vi sover, tält går också bra, säger Yhr.
Till middag: stridsportioner.
– Men Sverige är i fred, så det är ju inte svårt att ordna något från affären, säger kompanichef Sundqvist.
– En och annan pizzabeställning har det väl blivit.
De flesta gotlänningar som de möter är positivt inställda till förbandets närvaro på ön, säger Yhr. Flera grannar har också bjudit till, berättar han.
– Allt från fika till erbjudande om bastu.
Arbetar dygnet runt
Något bastubad har dock inte hunnits med, försäkrar han. Förbandet jobbar dygnet runt i skift med den personal som finns tillgänglig.
Hur många de är är också hemligt.
– Vi finns i stort sett över hela ön och löser olika uppgifter. Vi visar närvaro. Givetvis gör vi andra saker också, som vi inte kan gå in på, säger kompanichef Sundqvist.
TT: Varför är det viktigt att synas?
– Det är en signal utåt att Försvarsmakten anpassar sig efter rådande säkerhetsläge.
TT: Hur länge är ni beredda att stanna här?
– Vi är här tills våra chefer tycker att vi ska åka hem.
Jonas Grönvik/TT
Fakta
Försvarsmaktens operativa beredskapsstyrka har en kort beredskapstid och ska kunna sättas in vid både nationella och internationella uppdrag med kort varsel.
Snabbstyrkan består av ett kompani, alltså omkring 150 soldater med tillhörande utrustning och materiel.
Uppdraget roterar varje år mellan de olika förbanden. För tillfället är det Norrbottens regemente – I19 – som ansvarar för styrkan.
Den operativa beredskapsstyrkan har tidigare även kallats för Försvarsmaktens operativa reserv och den strategiska reserven.
Källa: Försvarsmakten