ENERGIPOLITIK

Andersson vill se bred energiöverenskommelse

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson efterlyser bred energiöverenskommelse. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efterlyser en bred energipolitisk överenskommelse med regeringen.

– Varje gång jag träffar näringslivet efterlyser de behovet av det, säger hon till TT.

Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) sade nyligen att hon inte vill bjuda in till blocköverskridande förhandlingar om energipolitiken.

I en intervju med Dagens Eko sade Busch att hon räknar med att S kommer att ställa sig bakom regeringens energipolitik.

Det går inte hem hos Magdalena Andersson.

– Det låter litet som att de är fyra partier som ska prata ihop sig och sen förväntar de sig att vi socialdemokrater ska stödja det. Där vill jag vara tydlig, så fungerar det inte, ska vi stödja något så vill vi vara med och förhandla, säger hon.

Hon säger sig vara bekymrad över regeringens agerande.

Många röster

– Jag är intresserad av att vi ska få mer billig el, både på kort och lång sikt. Vi har hört så många röster från näringslivet som ser att det behövs långsiktiga förutsättningar för de svenska elförsörjningen. Jag delar den uppfattningen, det var därför vi bjöd in till blocköverskridande samtal om energifrågorna före valet.

– Här är jag lite bekymrad över både hur regeringen har agerat men också hur de låter efter valet. De har fattat flera beslut som försämrar förutsättningarna för vindkraften, som är det som snabbt kan ge oss mer billig el. Men också att de verkar ointresserade av att göra en bredare överenskommelse, säger Andersson.

Regeringen har tydligt markerat att det är kärnkraften man vill satsa på, med fler reaktorer på flera ställen i Sverige. Frågan är om Socialdemokraterna är beredda att gå med på detta.

– När vi bjöd in till energisamtal så hade vi ju inga restriktioner i de samtalen. Ska man diskutera energiförsörjningen, då kan man inte börja med att stänga olika dörrar, men ska vi diskutera elförsörjningen så måste vi prata om alla kraftslag, också vindkraft.

En tulipanaros

– Det är väldigt bekymmersamt det regeringen gjort med den havsbaserade vindkraften, där de får ökade kostnader och som riskerar att projekt inte blir av. Det är ju den som snabbt kan öka vår elproduktion, vilket inte minst behövs i södra Sverige. Risken är ju att investeringar som hade kunnat hamna i Sverige hamnar i andra länder i stället, säger Andersson.

Företrädare för energiföretagen och energiforskningen beskrev nyligen i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Tidöavtalets punkter om energipolitiken i princip är bra, men att de borde gälla alla energislag och inte bara kärnkraften.

– Exakt, säger Magdalena Andersson.

Den förra energiöverenskommelsen blev litet av en tulipanaros, där både kärnkraftsanhängarna i M och motståndarna i MP utropade seger.

Frågan är om det är realistiskt att ha med Miljöpartiet i nya samtal.

– Man får ju inleda samtal så får man se vilka som är intresserade av att fortsätta dem. Vi ser behovet av en bred överenskommelse. Hade vi bjudit in till samtal, så hade vi bjudit in alla partier i riksdagen. Det är väl naturligast att börja på det sättet, säger Magdalena Andersson.

Owe Nilsson/TT