Kommissarie: Stor risk att våldet fortsätter
Brott (TT)
Den våg av skottlossningar, sprängningar och mord som inträffat i Stockholm den senaste månaden är "exceptionellt hög", anser Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid polisen.
– Det finns risk att vi inte sett slutet av den här toppen ännu, säger han.
Sedan slutet av december har Stockholmsområdet drabbats av en mängd grova våldsbrott, med bland annat skottlossningar och sprängda trappuppgångar.
Gunnar Appelgren är kriminalkommissarie vid polisen och har bland annat arbetat med att kartlägga skjutvapenbrott och gängkriminalitet i Stockholm och i Södertälje. Han säger att den senaste tidens händelser är del av en topp som polisen sannolikt ännu inte sett slutet på.
– I generella termer kan man säga att Stockholm har ett antal röda konflikter som ligger latent. Sådana kan blossa upp om exempelvis våldsamma personer kommer ut från fängelser eller återvänder från utlandet, säger Gunnar Appelgren.
– Det kommer sannolikt mördas fler personer i den kriminella miljön i närtid, och våldet kommer fortsätta ett tag till innan det kyls av. Erfarenhetsmässigt vet vi att extrema toppar går ned efter ett par veckor, antingen för att polisen kommer åt personer eller för att personer helt enkelt dör.
Risk för spridning
Gunnar Appelgren ser våldsspiralen i Stockholm som oroande, och säger att det finns risk att den sprider sig till andra orter. Den sticker också ut eftersom den drabbat ett stort geografiskt område, med dåd spridda över Storstockholm.
– Man ska dra sig för att ta till de mest allvarliga orden, eftersom läget alltid kan förvärras. Men det våld vi ser nu är extremt allvarligt och våldstoppen är exceptionellt hög, säger han.
– Den kriminella kontexten i Sverige är lite som en ankdamm. Alla har relationer med alla, och det gör att våld av det här slaget kan sprida sig till andra delar av landet. Den risken är generellt alltid hög.
"Motiverade gärningsmän"
Polisen inledde tidigare i veckan en särskild händelse till följd våldsvågen, vilket innebär att polisen i Stockholm förstärks med resurser från andra delar av landet. Gunnar Appelgren anser att polisen gör mycket för att få ned våldet, men att arbetet försvåras av gärningspersoners likgiltighet. Personer som begår brotten avskräcks inte alltid av hög polisnärvaro.
– Vi har att göra med väldigt motiverade gärningsmän som inte ser ut att bry sig om risken för att torska, och en förklaring till det är att det ofta rör sig om unga personer som inte utvecklat sitt konsekvenstänk, säger Gunnar Appelgren.
Fakta
En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för – till exempel naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor.
Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.
Källa: Polisen