SD: Migrationspakt i EU hotar Tidöavtalet

Mattias Karlsson (SD) har kallats för Sverigedemokraternas chefsideolog. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson säger att regeringen måste stoppa migrationspakten i EU-parlamentets tappning – annars riskeras samarbetet med regeringen.

"Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå", skriver SD-toppen Mattias Karlsson på Twitter.

Europaparlamentet gav ett klart ja till migrationspakten på torsdagen. Kompromissförslaget lades fram av moderaten Tomas Tobé.

"Ett historiskt beslut som innebär att vi tar steg mot en mer kontrollerad europeisk migrationspolitik", har Tobé sagt om frågan tidigare.

SD var det enda svenska parti som röstade emot alla fyra förslag som utskottet enats om.

"Tvinga medlemsländer"

Partiet är kritiskt inte minst mot den mekanism som innebär att alla EU-länder kommer att behöva dela på asylsökande.

– Den här paktens lösning är att tvinga medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja, sade EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) på torsdagen.

Enligt SD innebär pakten att det blir svårare att få igenom den restriktiva migrationspolitik som Tidöpartierna kommit överens om.

TT har sökt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som svarar skriftligen vis sms.

"Det pågår fortfarande förhandlingar i ministerrådet, där jag och regeringen driver en linje som innebär ytterligare åtstramningar jämfört med parlamentets förslag", säger Malmer Stenergard i uttalandet.

"En förutsättning för att vi ska kunna ställa oss bakom en överenskommelse i EU är också att det bidrar till ett minskat inflöde till Sverige", fortsätter hon.

Målet spika 2024

Just nu försöker alltså Sverige som EU-ordförande ena medlemsländerna i ministerrådet om pakten. Planen är att det arbetet ska vara klart till sommaren, men det är oklart om det håller.

Efter det inleds slutförhandlingar med EU-parlamentet, troligen under Spaniens ordförandeskap i höst.

Målsättningen är att hela asyl- och migrationspakten ska kunna spikas definitivt av ministerrådet och parlamentet under början av 2024.

Niklas Svahn/TT

Anja Haglund/TT

Fakta

EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020.

Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade M, KD, L, C, S och MP ja till alla fyra förslagen, medan SD och oberoende förre SD-ledamoten Peter Lundgren sade nej till alla fyra. V sade ja till förslaget om krisåtgärder, men nej till de övriga.

Bland övriga länder noteras att Italiens regeringspartier, även på ytterhögerkanten, nästan mangrant röstade ja till förslagen. Danmarks tre regeringspartier tillhörde i sin tur de få inom parlamentets socialdemokratiska och liberala grupper som röstade emot både förslaget om krisåtgärder samt det huvudförslag som Tomas Tobé ansvarat för.

Källa: EU-parlamentet