DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Expert: Terrorhotnivån kan höjas
Terrorhot (TT)
Risken för en terrorattack mot Sverige har ökat, men terrorhotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala, meddelar Säpo.
Ska den höjas krävs att hoten mot Sverige framförs kontinuerligt under en längre tid, enligt terrorforskare.
Säkerhetspolisens skala för terrorhotbedömningar bygger på ett tydligt system där lägesbilder och indikatorer kontinuerligt sammanställs, utvärderas och tolkas, enligt Hans Brun, terrorforskare på King's college i London.
– Det strömmar in information och kunskap från olika källor till Säpo och andra myndigheter som man jobbar med hela tiden, säger han.
Den nuvarande nivån, "förhöjd hotbild", innebär kortfattat att det bedöms finnas aktörer som har ett intresse av att skada Sverige och som diskuterar möjligheten att göra det.
– Vi har två miljöer, högerextrema och jihadister, som för den här diskussionen ganska kontinuerligt, därför ligger vi på en trea.
Nivå fyra, "högt hot", innebär enligt Hans Brun att hotbilden och "bruset i sociala medier" pågår under längre tid med särskilt fokus på Sverige. En femma, "mycket högt hot", innebär i sin tur att en attack anses nära förestående. Så högt har hotet mot Sverige hittills aldrig ansetts vara.
"Mycket högre"
Religiösa ledare och terrorklassade grupper har i olika uttalanden hävdat att regeringen står bakom koranbränningar och att Sverige förklarat krig mot muslimer. I vissa fall har det uppmanats till våld mot svenskar, vilket enligt Säpo kan förvärra situationen.
– Om vi är nära nivå fyra vet jag inte, men jag tror att vi har förskjutit oss bra mycket högre på trean, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.
– Analysmässigt noterar man sannolikt rörelser och hur man uttrycker sig om Sverige, men det finns sannolikt inte några indikationer på att någon har gett marschorder om att röra sig mot Sverige.
Terrorhotnivån har, med undantag från en kort period efter terrordåden i Paris 2015, legat på en trea sedan 2010. Sju år senare inträffade terrordådet på Drottninggatan.
Jörgen Holmlund bedömer dock dagens säkerhetsläge som det allvarligaste hittills.
– Det här är den absolut allvarligaste situationen vi har haft kopplat till terror med radikala islamistiska element. Tidigare har vi haft ensamagerande, men det här föranleder en annan bedömning, säger han.
Inte ropa varg
Hans Brun konstaterar i sin tur att Sverige genom åren har haft många situationer som varit allvarliga – och som inte nödvändigtvis kommit allmänheten till kännedom.
TT: Tror du, utifrån dagens läge, att man överväger att höja terrorhotnivån?
– Det är en kontinuerlig process. Det kanske man gör i morgon, det är inte omöjligt, men det där måste Säpo få sköta i lugn och ro, säger Brun.
– Poängen är att man inte vill gå upp till en fyra för ofta. Det är som att ropa varg, till slut är det ingen som orkar reagera. Dessutom utmattar man både allmänheten och myndigheterna om man hela tiden höjer för minsta lilla indikation. Det måste finnas mer substans bakom.
Simon Uggla/TT