BROTTSBEKÄMPNINGEN

Så utnyttjar kriminella ditt bankkonto

Polisen uppmanar barn och unga att inte låna ut sitt bankkonto eller använda sitt Bank-id på uppmaning av någon annan. Arkivbild. Bild: Oscar Olsson/TT

Brott (TT)

Den som lånar ut sitt bankkonto riskerar att göra sig skyldig till penningtvätt.

Nu inleder polisen en kampanj riktad till barn och unga – som riskerar att hamna i de kriminella nätverkens klor.

Att ta emot en swishbetalning på sitt bankkonto för att därefter skicka vidare eller ta ut pengarna i kontanter som lämnas över till någon annan kan tyckas harmlöst. Men om pengarna kommer från bedrägerier, narkotikaförsäljning eller annan brottslighet gör sig den som hanterar pengarna skyldig till penningtvätt och kan dömas för brott.

Tillvägagångssättet har visat sig vanligt och de som upplåter sina konton är ofta ungdomar.

"Det är många som inte känner till att enbart hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt - är straffbar", säger Carin Götblad, polismästare vid Noa, i ett pressmeddelande.

I en riktad kampanj i sociala medier uppmanar polisen barn och unga att inte låna ut sitt konto, swisha eller hantera kontanter åt andra. Efter sommaren ska även skolor få tillgång till undervisningsmaterial.

Risken är även att vad som upplevs som en småsak gör att unga dras in i kriminella nätverk, enligt Götblad.

"Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Pengarna tillhör någon annan som nu har anledning att jaga dig för en skuld".

För att betala av skulden kan den unge tvingas utföra ytterligare tjänster och kanske begå grövre brott, konstaterar hon.

Fakta

Polisens råd till barn och unga:

Låt ingen annan använda ditt Bankid och använd det inte själv på uppmaning av någon annan.

Ta inte emot pengar som någon ber dig skicka vidare och ta inte ut kontanter åt någon annan.

Var misstänksam mot erbjudanden om att tjäna pengar på att hantera andras pengar genom ditt eller någon annans bankkonto.

Polisens råd till föräldrar:

Du som vårdnadshavare har möjlighet till insyn i ditt barns konto och kan därigenom upptäcka avvikande transaktioner.

Visa intresse för vad ditt barn gör både online och offline. Ställ frågan: Vad har hänt på nätet och i skolan idag?

Var uppmärksam på om ditt barn börjar gå runt i dyra kläder eller köper nya dyra prylar som barnet själv inte kunnat tjäna ihop till.

Om du misstänker att pengar som kan vara kopplade till brottsvinster har dykt upp på ditt barns konto, kontakta banken och gör en polisanmälan.

Källa: Polisen