Flyttad Almedalsvecka kan flyttas igen

Almedalsveckan tidigarelades för partiledarnas skull. Nu funderar arrangörerna på att flytta veckan igen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/ TT

Politik (TT)

Förra året bytte Almedalsveckan datum, från vecka 27 till vecka 26. Det är något som ställt till det för en del arrangörer, enligt Meit Fohlin, ordförande i Almedalsrådet och regionstyrelsen.

– Man känner att man inte hinner ta sig dit och förbereda sig.

Det som skapar problem är att evenemanget börjar direkt efter midsommarhelgen, något som ger mindre tid till förberedelser.

– Tidigare år har vecka 26 varit en förberedelsevecka, där man hinner komma på plats och bygga upp arenorna. Nu byggs alla arenor innan midsommarhelgen.

Ska utvärderas

Om ändringen har påverkat antalet aktörer som deltar kan hon inte svara på. Hon konstaterar att de har fler arrangemang i år jämfört med förra året.

– Men det vi har hört från en del är att man inte hinner förbereda arrangemangen som man skulle vilja, så då väljer man att avstå i stället.

Veckan ska utvärderas för att man ska kunna ta ställning till om det kan bli relevant att byta datum igen. Att Almedalsveckan tidigarelades beror på de medverkande politikerna.

– Egentligen är det partiledarna som har önskat det här. Vi vill vara lojala mot dem kring talen, men det är också en hel vecka som ska fungera.

Demokratin i fokus

Årets tema är demokrati, med underfrågan om huruvida demokratin är hotad eller inte. Det är en fråga som är relevant världen över, enligt Fohlin.

– Flera krig pågår just nu, och vi har haft ett EU-val där den här frågan diskuterades. Det är också första gången som vi har terrornivå fyra på vår vecka, så det finns flera anledningar till att vi vill fokusera på det.

Almedalsveckan behövs för att upprätthålla demokratin och det demokratiska samtalet, enligt Fohlin.

– Det är ett forum där gemene man får tillgång till samma arenor som politiker, kommunikatörer och andra som vill påverka, säger hon och fortsätter:

– Det är det den här veckan handlar om. Demokratin får inte tas för given, och då måste man fortsätta skapa den här typen av samtal och manifestationer.

Hanna Lindmark/TT

Fakta

För första gången hålls Almedalsveckan sedan terrorhotnivån i Sverige höjdes till näst högsta nivå, därför är säkerheten särskilt prioriterad.

Arrangörerna samarbetar med polis och väktare, och hela Almedalsområdet kommer att vara kameraövervakat. Precis som förra året kommer det att finnas avspärrningar med trafikhinder och förbud att flyga med drönare.

Kurser i offentlig säkerhet har även genomförts med funktionärer och arrangörerna av evenemangen.

Det väskförbud som polisen införde förra hösten för till exempel konserter och idrottsevenemang gäller dock inte.

Fakta

Almedalsveckan äger rum under vecka 26. Den inleds under måndagskvällen 24 juni, med en invigning. Sedan pågår den under fyra hela dagar, mellan tisdag 25 juni och fredag 28 juni.

Omkring 30 000 personer beräknas besöka veckan, däribland partiledarna för alla riksdagspartierna (för Miljöpartiet deltar språkröret Daniel Helldén).