ELKRISEN

Nya förslag för att snabba på vindkraftsbyggen

En utredning ska ta fram förslag för att snabba på utbyggnaden av havsvindkraft. I dag tar tillståndsprocessen i Sverige mycket längre tid än i andra länder. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Energi (TT)

I höst lägger utredaren Magnus Hermansson fram nya förslag för att få fart på vindkraftsbyggen till havs. ”Sverige står ut i Europa, vi är nästan ensamma om att inte ha ett planerat system eller auktionssystem”, säger han.

Utan att avslöja detaljer står det klart att utredningen kommer att föreslå en helt ny modell, som liknar det som finns i andra länder i Europa.

– Det är absolut åt det hållet vi tänker röra oss, säger Magnus Hermansson till TT.

I dag är det vindkraftbolagen själva som pekar ut vilket område de vill bygga i, vilket gör att flera bolag kan utveckla projekt i samma område, utan ensamrätt.

Pekar ut områden

I andra länder där det satsas stort på vindkraft, till exempel Danmark, Tyskland och Storbritannien, har man en sammanhållen process, där staten pekar ut lämpliga områden och också har tydliga mål om hur mycket el som ska produceras.

Frågan blir då inte "om" eller "var" det ska byggas, utan mer vem som ska göra det, vilket ofta avgörs i en auktion.

Utredningen tittar också på försvarets roll i tillståndsprocessen.

– Det upplevs som ett stort hinder av branschen. Och även försvaret tror jag upplever att det nuvarande systemet inte funkar bra, säger Hermansson.

"Hela kartan på bordet"

Försvaret tar ställning till en vindpark i taget, utan att veta om det kommer att byggas fler i området, och då blir svaret ofta nej.

– Alla aktörer är överens om att det hade varit lättare om man lagt ut hela kartan på bordet. Då hade försvaret kanske ändå sagt nej till merparten, men kunnat säga ja till några, för man vet att det inte blir fler runtomkring.

En av de mer komplicerade frågorna är hur snabbt man kan gå över till ett anvisningssystem. Och vad som då ska hända med alla de ansökningar som redan nu väntar på beslut i olika instanser.

– Vi vill inte ha ett tvärstopp på projekteringen, all den här nedlagda tiden och resurserna får inte vara helt förgäves, säger Hermansson.

Maria Davidsson/TT

Fakta

Syftet är att få en mer effektiv tillståndsprocess.

Bland annat utreds frågan om en utvecklares ensamrätt till ett område och hur samexistensen med försvaret kan underlättas.

I mars 2024 kom ett tilläggsdirektiv, efter påstötningar från utredaren. Huvudfokus är nu att utreda om tillståndsgivningen, på sikt, enbart ska ske genom ett anvisningssystem. Tidigare var det ett av flera alternativ.

Utredare är Magnus Hermansson, chefsrådman vid Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Ska vara klar sista november 2024.

Källa: Klimat- och näringslivsdepartementet