BROTTSBEKÄMPNINGEN

Klimataktivist hävdade nödvärn och slapp straff – här är hovrättens dom

Fallet med klimataktivisten som hävdade klimatnödvärn överklagades till Svea Hovrätt, som nu har kommit med sin dom. Bild: Jessica Gow

Den 41-årige klimataktivisten dömdes för att ha blockerat trafiken men slapp påföljd eftersom han ansågs ha agerat i klimatnödvärn. Den uppmärksammade domen överklagades och nu har hovrätten sagt sitt.

I en omskrivet fall i höstas dömdes en 41-årig man efter att ha blockerat trafiken i samband med en klimataktion. Stockholms tingsrätt ansåg att mannen hade gjort sig skyldig till ohörsamhet mot ordningsmakten eftersom han satt kvar på marken trots att polisen befallde honom att avlägsna sig.

Mannen hävdade att han hade agerat i klimatnödvärn. En förklaring som till viss del köptes av tingsrätten, som beslutade att ge honom så kallad påföljdseftergift – vilket innebär att det inte delas ut något straff.

Ett beslut som fick Linus Roos, universitetslektor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, att reagera.

– Sannolikt sympatiserar nämndemännen med klimatrörelsen och dessa personliga värderingar påverkar domslutet. Då blir det viktigare än gällande rätt, sa han till TN i samband med att tingsrätten presenterade sin dom.

Åklagaren i fallet överklagade dock domen till Svea Hovrätt, som nu har kommit med sin dom. Domstolen instämmer med Stockholms tingsrätt i själva skuldfrågan men håller inte med i bedömningen om påföljden utan dömer i stället 41-åringen till ett bötesstraff. Mannen ska nu betala 30 dagsböter om 100 kronor.