DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Ny besöksstatistik placerar Borås i topp: ”Sjukt roliga siffror”

Borås lockar besökare som aldrig förr, visar ny statistik. Bild: Mostphotos

Efter en raketartad utveckling de senaste åren har Borås positionerat sig som en av Europas främsta turistmagneter, visar ny statistik som GP har tagit del av.

Traditionell besöksstatistik brukar baseras på antalet hotellnätter. Men resandet förändras och för att få en mer rättvis bild av hur Europas turism ser ut har EU:s statistikverktyg Eurostat tagit fram så kallad ”experimentell statistik”. I den ingår data från Airbnb, Booking.com, Tripadvisor och Expedia Group. I en ny mätning som Göteborgs Posten skriver om ingår ”semester och annat korttidsboende” och då har inte traditionella hotell räknats med.

Mätningen visar att antalet övernattningar på EU-nivå ökade med 63 procent mellan 2018 och 2023. De populäraste länderna är Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Sverige är ett av de länder där digitala bokningstjänster har lett till störst ökningar av övernattningar.

Och Borås sticker ut genom att placera sig på en åttondeplats över de städer i Europa där ökningen har varit som allra störst. Borås ökning under de aktuella åren uppgår till 336 procent, vilket kan jämföras med att Stockholm ökade med 17 procent.

– Det är sjukt roliga siffror. Jag känner att vi har lyckats med vår delvis omlagda strategi. Det handlar om att lyfta Sjuhäradsregionen med alla naturupplevelser. Men också om att lyfta fram Borås som konst- och musikstad, säger Thomas Walfridsson, vd för Borås destinationsbolag TME, till GP.

Göteborgs Posten: Borås sticker ut när turismen tar ny fart i Europa