DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Efter TN:s granskning: Politiker rasar mot okända inköpen – ”Ansvarslöst”

Det är förvånande att Göteborgs stad inte kan redovisa hur mycket staden har lagt på profilprodukter, anser Axel Josefson (M). Bild: Pressbild/Moderaterna, Fredrik Sandberg/TT

Sveriges största kommuner lägger miljonbelopp på paraplyer, vattenflaskor och andra profilprodukter, avslöjade TN nyligen. Nu kräver Axel Josefson (M) i Göteborg att slöseriet synas. ”Måste få ett slut”, säger han.

Sveriges största kommuner lägger miljonbelopp på profilprodukter som vattenflaskor, paraplyer och tygkassar, visar en granskning som TN nyligen publicerade. I artikeln framgick det att det är svårt att ge en bild av det riktiga beloppet eftersom en del kommuner valde att inte förse oss med de efterfrågade uppgifterna.

En av de kommunerna var Göteborg, som hänvisade till respektive förvaltning för att få fram information. Trots att staden fick flera månader på sig att återkomma med en samlad summa fick vi aldrig något svar.

1,8 miljarder spårlöst försvunna

Något som fick Axel Josefson (M), ledamot och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, att reagera.

– Jag blev väldigt förvånad över att man inte kunde redogöra för de här inköpen så jag tog fram ett yrkande. Tyvärr blev det avslaget av vänsterstyret så vi har inte kommit vidare med det. Och det tycker jag är väldigt tråkigt, säger han till TN.

I yrkandet till kommunstyrelsen lyfter Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och det lokala partiet Demokraterna TN:s granskning och kräver att kommunstyrelsen ”i samverkan med samtliga nämnder och bolag” ska sammanställa verksamhetens kostnader för merchandise och profilprodukter.

”Profilprodukter och merchandise är inte en del av kärnuppdraget och i de tider vi befinner oss i behöver Göteborgs Stad ha god koll på dessa typer av utgifter som nämnder och bolag har för att prioritera stadens grunduppdrag och välfärdsverksamheten. Göteborgs Stad behöver stärka sin förmåga att kunna kontrollera kostnaderna och övervaka de utgifter som finns”, heter det i yrkandet.

– Göteborgs stad har kostnader på 1,8 miljarder för 2023 som inte kan förklaras, pengar som grovt förenklat har slösats bort. Då handlar det troligtvis inte bara om profilprodukter utan om mycket mer än så. Men vi måste få ett slut på den här typen av slöseri. Som någon sa, varje förslösad skattekrona är en stöld från folket, säger Axel Josefson.

”Ingen acceptabel förklaring”

Enligt Axel Josefson kan Göteborg inte visa på exempelvis högre lärartäthet, bättre service eller något annat som kan motivera varför miljardbelopp har försvunnit på okända ändamål.

Hur ser du på förklaringen att det är svårt att få fram samlade siffror när det gäller en så stor kommun?

– Det är ingen acceptabel förklaring. Jag har arbetat inom olika företag och stora koncerner och vet att har man någorlunda moderna system så är det inte svårt att få fram sådana uppgifter. Här handlar det mer om att man inte vill, jag kan tyvärr inte dra någon annan slutsats.

Enligt Axel Josefson blir frågan ännu mer pikant av det faktum att Göteborg har investerat ”miljontals kronor i dyra ekonomisystem”.

– De behövde nog uppdateras, men med nya system borde det vara ännu enklare att analysera våra utgifter, säger han.

– Jag upplever att Göteborgs nämnder och bolag är väldigt självständiga. Det kan vara bra i vissa avseenden men det driver inget tryck att effektivisera verksamheten eller driva förbättringar. Det är viktigt att kunna se till helheten.

”Nu när det skriks högt från många kommuner och regioner om att regeringen måste skjuta till pengar, då är det rimligt att man frågar sig vad man gjort för att prioritera i den egna verksamheten.”

En del kommuner motiverar inköpen av profilprodukter med att de ska bygga en gemenskap eller sätta kommunen på kartan. Finns det ibland en vits med att lägga pengar på profilprodukter, som du ser det?

– Jo, det kan det säkert göra. Men det är inte det som är den huvudsakliga frågan här utan det är att man måste kunna redovisa kostnader. Det här visar på en ansvarslöshet i hur man hanterar sin ekonomi.

– Just profilprodukter är dessutom ett område där det är möjligt att dra ner på utgifterna. Framför allt nu när det skriks högt från många kommuner och regioner om att regeringen måste skjuta till pengar, då är det rimligt att man frågar sig vad man gjort för att prioritera i den egna verksamheten för att säkerställa att pengar används till kärnverksamheten.

Tar frågan vidare

Eftersom frågan stötte på patrull i kommunstyrelsen kommer Moderaterna nu att lyfta den i kommunfullmäktige i stället, där de hoppas att fler politiska partier ska ställa sig bakom dem.

– Vi tänker inte ge upp utan vi kommer fortsätta att jaga de här kostnaderna. För oss är det viktigt att vi använder de pengar som vi har fått till låns av göteborgarna på ett bra och korrekt sätt, säger Axel Josefson.

”Vi ska inte köpa paraplyer eller vad det nu kan vara om vi inte aktivt bedömer att det behövs i syfte att exempelvis marknadsföra staden”, säger Jonas Attenius (S). Bild: ADAM IHSE / TT

Styret: ”Onödigt”

Jonas Attenius (S), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, säger till TN att han håller med om att det är viktigt för en kommun att ha koll på sina kostnader.

– Det är korrekt att vi avslog yttrandet och det gjorde vi med anledning av att vi tyckte att det var onödigt att på kommunstyrelsenivå ge någon i uppgift att ta sig an den administrativa börda som det skulle innebära att sammanställa de inköpen. Det viktiga är ju att vi säkerställer att vi inte har några onödiga kostnader, säger han, och fortsätter:

– Självklart är det viktigt att vi vårdar våra skattepengar och använder dem till rätt saker. Det har jag förtroende för att våra nämnder också gör.

”Det viktiga är ju att vi säkerställer att vi inte har några onödiga kostnader.”

Jonas Attenius menar att Göteborg har ett pågående ”kategoristyrningsarbete” som ska säkerställa att staden både minskar sina administrativa kostnader och får bättre övergripande koll på hur inköpen ser ut.

– Men det absolut viktigaste är att vi jobbar här och nu för att använda stadens pengar på ett ansvarsfullt sätt. Vi ska inte köpa paraplyer eller vad det nu kan vara om vi inte aktivt bedömer att det behövs i syfte att exempelvis marknadsföra staden, det är naturligtvis en balansgång som mycket annat. Inte minst nu när vi befinner oss i ett så tufft läge är det viktigt att vi är ytterst modesta när det kommer till att göra inköp.