DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Betygen sjunker – färre behöriga till gymnasiet

Färre elever blir behöriga till gymnasieskolan. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Utbildning (TT)

Niondeklassarnas betyg sjunker och andelen som är behöriga till gymnasieskolan har minskat till 83,7 procent uppger Skolverket i ett pressmeddelande.

Det är en minskning på 1,5 procentenheter jämfört med förra året. Det innebär att nästan 20 000 av de drygt 122 000 elever som gick ut nian saknar behörighet till gymnasiet.

“Det är oroande att betygsresultaten i årskurs 9 sjunker. Fler elever måste klara av grundskolan, inte färre. Att inte klara grundskolan är en stor riskfaktor för såväl arbetslöshet som utanförskap”, säger Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

En betydelsefull faktor för elevernas betygsresultat är föräldrarnas utbildningsnivå. Drygt 91 procent av eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga till något nationellt program i gymnasieskolan, jämfört med knappt 73 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning.

Betydelsen fortsätter dessutom att öka. Skillnaderna mellan grupperna är den största som uppmätts under den senaste tioårsperioden