DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING

Ministern siktar på gårdsförsäljning i juni

Regeringen siktar fortsatt på att gårdsförsäljning av alkohol ska kunna införas den 1 juni 2025 – trots att EU-processen försenats. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kritik från Portugal försenar EU-processen för regeringens förslag om gårdsförsäljning av alkohol.

Men regeringen siktar fortfarande på att införa gårdsförsäljning den 1 juni.

– Vi har förstås haft med i våra kalkyler att EU-processen kan ta en liten stund, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Än så länge ser jag inte skäl att revidera tidsplanen, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut mycket på tiden.

I sista stund protesterade Portugal mot regeringens lagförslag att tillåta småskalig svensk gårdsförsäljning av vin, öl, gin och annan alkohol. Det har även spanska vinproducenter, den europeiska branschorganisationen för vintillverkare och flera organisationer som värnar folkhälsan gjort.

Men när ett annat medlemsland lämnar in ett så kallat detaljerat yttrande väger det tyngre. Då förlängs processen automatiskt med tre månader och den svenska regeringen måste senast den 8 januari svara Portugal.

Frågan är om förslaget strider mot EU-rätten och diskriminerar utländska tillverkare.

Inte helt oväntat

Det var inte helt oväntat att något annat EU-land skulle ha synpunkter, enligt Forssmed.

– Det är komplex EU-rättslig materia vi har att göra med, säger han.

Regeringen har nu tre val - dra tillbaka lagförslaget, ändra i förslaget eller köra på som planerat, men motivera varför man inte tänker ta hänsyn till de portugisiska invändningarna.

Om det blir några ändringar i förslaget är för tidigt att säga.

– Vi behöver analysera Portugals utlåtande först, säger Forssmed.

EU-kommissionen valde att inte lämna något yttrande när tidsfristen gick ut den 8 oktober. Det innebär inte att kommissionen ger grönt ljus, enbart att man inte sett något alarmerande som man reagerar på.

Till skillnad från när det handlar om statsstöd måste inte kommissionen godkänna förslaget.

Systembolagets monopol

Regeringen anser att den begränsade försäljning som det kommer att handla om bör kunna tillåtas och ändå försvara Systembolagets monopol. Ett av villkoren är att alkoholen enbart får köpas i samband med ett besök på vingården, destilleriet eller mikrobryggeriet. Dessutom finns begränsningar av hur mycket alkohol som kan köpas.

Frågan om gårdsförsäljning är känslig, eftersom Sveriges modell med Systembolaget är unikt i EU. Bara i Finland och Sverige tillåts att ett företag har monopol på att sälja alkohol.

Kritiker har pekat på att gårdsförsäljning skulle kunna riskera Systembolagets monopol om det införs.

Maria Davidsson/TT