HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Skogsutredare: Korta processen inför avverkning

Enklare processer för avverkning av skog är ett av förslagen i Skogsutredningens delbetänkande. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Snabbare beslut och färre överklaganden för den som vill hugga ner skog och nytt system för ersättning till markägare. Det är några av förslagen från utredaren i den omdebatterade skogsutredningen.

Förslag som oroar WWF – men välkomnas av LRF.

Innan delbetänkandet "Tydliga regler för aktivt skogsbruk", lämnas över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på torsdagen har utredaren presenterat några av sina förslag på DN-debatt.

Ett förslag är att förkorta tiden mellan anmälan som skogsägare måste göra till Skogsstyrelsen innan skog avverkas och det att avverkningen kan börja – från dagens sex veckor till tio dagar.

Utredaren Göran Örlander föreslår också att det inte ska gå att överklaga anmälan om avverkning som Skogsstyrelsen inte agerar på.

– Att miljöorganisationer inte ska kunna överklaga "icke-beslut" när Skogsstyrelsen av underlåtenhet eller resursbrist inte fattar beslut är oacceptabelt, menar Peter Roberntz skogsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Detta tillsammans med förkortad tid mellan anmälan och tillåten avverkning innebär en ökad risk för att biologiskt värdefull skog kommer att avverkas, säger han.

"En död hand"

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström välkomnar däremot förslagen.

– Vi tycker att utredarna har rätt intentioner av att förenkla, förtydliga och skapa mer rättssäkerhet för skogsägarna. Det är i dag svårt att förutsäga i förväg hur domstolar dömer och det lägger i värsta fall en död hand över skogsägarna, säger Borgström.

Markägare föreslås också få en ersättning när det inte är möjligt att bruka skogen för att naturen måste skyddas. Den ska uppgå till motsvarande 125 procent av marknadsvärdet i pengar.

– Redan i dag kan skogsägare få ersättning för att de inte avverkar skog som har högt naturvärde, men det saknas pengar. Det här är en signal till regeringen att stärka finansieringen. Men gör regeringen inte det blir det ett slag i luften, säger WWF:s Peter Roberntz.

Vill se högre ersättning

Palle Borgström vid LRF hade gärna sett en högre ersättning.

– Det är en sak om man säljer sin fastighet på eget initiativ, men här är det ju så att staten eller någon annan kommer och tar över och då bör man ju också väga in utvecklingen av värdet. Det som för fem, tio år sedan såg ut som en ganska bra ersättning med 125 procent av marknadsvärdet är ju i dag, givet den utveckling som har varit väldigt dåligt.

Skogsutredningen tillsattes i februari och ska slutredovisas senast den 31 augusti nästa år.

Petra Hedbom/TT

Björn Berglund/TT