DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Ny miljöprövningsmyndighet föreslås – ”Mycket efterlängtad”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tar idag emot miljötillståndsutredningens betänkande Bild: Lars Schröder/TT

En ny miljöprövningsmyndighet och snabbspår för vissa ärenden bör införas. Det föreslår regeringens utredare för snabbare miljöprövningsprocesser. ”En av de största reformerna för svensk industri i modern tid”, säger Annika Roos, vd för Jernkontoret..

Regeringen anser att processerna behöver förenklas och förkortas för det ska vara enkelt för företag att starta och driva verksamheter med stor samhällsnytta.

Utredaren Camilla Adolfsson lägger nu fram en rad förslag. Bland annat föreslås en ny miljöprövningsmyndighet. Dit ska de uppgifter länsstyrelsen och miljöprövningens delegationer har i dag flyttas, så att företag kan ha kontakt med en och samma myndighet genom hela processen.

Processen föreslås också förändras så att den motsvarar EU-rättens minimikrav. Det innebär bland annat att två prövningsspår införs, ett enkelt och snabbt spår för granskningspliktiga verksamheter och ett tillståndsspår för sådana verksamheter och åtgärder som alltid ska miljöbedömas.

Tobias Kluge, branschjurist på Svemin kommenterar utredningens förslag.

– Ineffektiva tillståndsprocesser har varit en av gruvnäringens största utmaningar i decennier. Den här utredningen hade behövt komma till stånd för länge sen. Med det sagt är jag ändå först och främst imponerad av det förslag som nu äntligen lagts fram. Det skulle kunna ge oss en bättre fungerande process och kanske förhindra fler sena avvisningar. Något som drabbat gruv- och mineralbranschen så hårt. Det är bra att det skulle ställas högre krav på prövningsmyndigheten att tidigt i processen klargöra vilket underlag och vilka utredningar som behövs.

Även IKEM - Innovations- och kemiindustrierna gläds över förslaget.

– Att låta en ny myndighet ansvara för hela tillståndsprocessen är ett viktigt steg i rätt riktning. Vi har idag en situation där förutsägbarhet saknas och utfall kan bli olika beroende på var i landet man befinner sig. Så kan det inte få fortsätta, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM, i ett pressmeddelande.

Annika Roos, vd för Jernkontoret:

– Dessa förslag innebär en av de största reformerna för svensk industri i modern tid. Utredningen är mycket efterlängtad och vi ser att omfattande reformer är helt nödvändiga för industrins omställning och konkurrenskraft, säger säger hon och fortsätter.

– Att förändra processen för miljötillstånd är ett omfattande arbete men en helt avgörande investering i svensk konkurrenskraft. Det är angeläget att tempot hålls uppe i den fortsätta behandlingen av utredningens förslag och att regeringen lever upp till vallöftet att genomföra denna efterlängtade reform.

Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, betonar att det måste gå snabbare att få ett miljötillstånd när näringslivet ska investera och ställa om till fossilfrihet.

– Det är avgörande för vår konkurrenskraft. Det förslag som Miljötillståndsutredningen nu presenterat innebär ett första välkommet steg mot en reformering av reglerna.

– Vi har ingen tid att förlora. Tillståndsprocesserna måste effektiviseras, annars blir vi omsprungna. Svenskt Näringsliv uppmanar därför regeringen att skapa ett snabbspår i regeringskansliet så att dessa reformer kan genomföras omgående, fortsätter hon.

I dag måste cirka 6 000 verksamheter ha ett miljötillstånd medan 20 000 verksamheter omfattas av en anmälningsplikt, enligt Naturvårdsverket.

Verksamheter med störst miljöpåverkan ska söka tillstånd hos mark- och miljödomstol. De med mindre påverkan ska söka tillstånd hos miljöprövningsdelegation vid länsstyrelse. Andra verksamheter kräver inte tillstånd, men ska anmälas till kommunen.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT