KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Vattenfall redo att bygga ny kärnkraft – ”Jobbar som om vi redan fattat alla beslut”

Sverige är på god väg i arbetet med att etablera ny kärnkraft, menar både energi- och näringsminister Ebba Busch och Anna Borg, vd på Vattenfall. Bild: Christine Olsson/TT, Pressbild

Vattenfall arbetar "i full fart" med etableringen av ny kärnkraft och platsen är redan vald, enligt vd Anna Borg. Samtidigt bekräftar energiminister Ebba Busch (KD) att tidsplanen för ny kärnkraft står fast. "Den är otroligt stabil", säger hon till TN.

Är Sverige på väg att få ny kärnkraft? Absolut – åtminstone om man frågar Vattenfall. Faktum är att företaget redan har kommit en bra bit på vägen.

– Vi jobbar i full fart för att göra det möjligt att bygga ny kärnkraft. En jätteviktig milstolpe där har varit den riskdelningsmodell som staten nu har föreslagit och ska implementera. Men vi jobbar som om vi redan hade fattat alla beslut för att bygga ny kärnkraft, säger Vattenfalls vd Anna Borg till TN.

– Det vill säga; vi jobbar på siten, vi jobbar med marken, vi jobbar med dialoger med leverantörer och vi jobbar med att förbereda de ansökningar som behöver skickas in. Så det fattas beslut hela tiden, fortsätter hon.

AI-sammanfattning

Vattenfall planerar för ny kärnkraft i Sverige.

Företagets VD, Anna Borg, bekräftar att arbetet redan är igång.

Regeringens mål om 2 500 MW kärnkraft till 2035 står fast.

Energi- och näringsminister Ebba Busch ser en stabil färdplan.

Flera förslag utreds för att påskynda utvecklingen av kärnkraft.

Läs mer

”Beslut fattas hela tiden”

Nyligen sa Desirée Comstedt, ansvarig för utvecklingen av ny kärnkraft på Vattenfall, till SvD att företaget väntas kunna ta beslut angående att investera i kärnkraft först 2029 eller 2030. Ett besked som fick en del uppmärksamhet, inte minst eftersom statsminister Ulf Kristersson tidigare har uppgett att en ny reaktor ska börja byggas före valet 2026.

Enligt Anna Borg är det dock fullt möjligt att komma en bra bit på vägen redan innan alla beslut är på plats.

– Det som avsågs i just det fallet var det slutliga investeringsbeslutet som man kan fatta när man väl har fått godkänt ifrån EU på den här riskdelningsmodellen och alla tillstånd. Det ligger där borta någonstans. Men arbetet sker redan här och nu och beslut fattas hela tiden.

Ringhals först ut

Vattenfall har redan valt ut Ringhals i Halland som den plats som kommer att vara först ut när bygget av reaktorer ska påbörjas.

– Vi tittar först på att bygga på Ringhalssiten och det beror ju på att vi har kärnkraft där redan i dag. Så vi har den infrastruktur och de säkerhetsarrangemang som behövs för att kunna bedriva verksamheten på ett bra sätt, säger Anna Borg, och fortsätter:

– Vi har plats på siten för att bygga fler reaktorer. Och det finns också plats i stamnätet att få ut den el som reaktorerna kan producera. Så det är där vi börjar.

Ministern: ”Ligger bra till i tidsplanen”

Strålsäkerhetsmyndigheten har varnat för att tillståndsprocessen kan dra ut på tiden, men energi- och näringsminister Ebba Busch menar att regeringens färdplan för att få till kärnkraft med en total effekt om minst 2 500 MW till år 2035 står fast.

– Jag skulle säga att den är otroligt stabil och den står sig väldigt väl i den tuffa globala konkurrens som vi har nu. Sverige blir hyllade på den internationella scenen för att vi har ett realistiskt förslag till finansieringsmodell, så vi ser fram emot att trycka fram det till riksdagen för beslut senare under den här våren, säger hon till TN.

Hur hoppfull är du att det kommer på plats kärnkraft till 2035?

– Vi har ju ett uttalat mål om att vi ska kunna bana väg för motsvarande två fullskaliga stora konventionella kärnkraftsreaktioner 2035. Och den möjligheten finns fortfarande, vi ligger bra till i den tidplanen, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Men det har alltid varit en väldigt styv tidplan, men det är vårt mål. Det är vad vi ser att behovet kommer att vara 2035. Och så ska vi göra allt vi kan på politisk väg för att riva hinder och bana väg för det.

Kärnkraftssamordnaren Carl Berglöf föreslår att regeringen bör starta ett statligt kärnkraftsbolag. Hur ser du på det förslaget?

– Det är inte uteslutet. Vi tittar på alla de förslag som kommer nu från våra tre utredare. Bo Diczfalusy som tittar på hela elmarknadsdesignen, Mats Dillén som tittade på risk- och finansieringsmodell för kärnkraften och Carl Berglöf som tittar specifikt på hela kärnkraftsprogrammet.

”Tempot är utmaningen”

Anna Borg å sin sida trycker på vikten av att hålla ett högt tempo i det fortsatta arbetet, både kopplat till kärnkraften och inom andra områden.

– Jag tror att hastigheten i utvecklingen är jätteviktig. Det här är ju en omställning som sker nu och som sker ganska snabbt. Och när det gäller att bygga mycket ny infrastruktur, oavsett om det handlar om energi eller om AI eller om kompetens, så tar det tid och vi måste se till att det går fortare än vad det har gjort historiskt för att vara tillräckligt konkurrenskraftiga tillräckligt snabbt. Så jag skulle säga att riktningen är väldigt tydlig, tempot är utmaningen. Och jag tycker att det är bra att man fokuserar på lösningarna för det är ju bara så man hittar dem, avslutar hon.