REGERINGSKRISEN
Stefan Löfven gör comeback som statsminister
Politik (TT)
S-ledaren Stefan Löfven är tillbaka som statsminister. Han får nu uppdraget att bilda sin tredje regering.
För bara drygt två veckor sedan blev Stefan Löfven historisk när han som första statsminister röstades bort i en misstroendeomröstning i riksdagen. Nu gör han comeback och kan bilda en ny rödgrön regering.
För att godkännas av riksdagen fick Löfven inte ha 175 eller fler röster emot sig. Det klarade han med knapp marginal. 173 ledamöter tryckte på den röda nej-knappen.
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har sagt att de beslutat att rösta gult, vilket betyder att de lägger ned sina röster och därmed släpper fram Löfven.
– Vi kan konstatera att det finns inga andra lösningar på bordet. Därför kommer vi, med den överenskommelse som statsministern har lovat att hålla, trycka gult för honom, sade Centerledaren Annie Lööf på väg in till omröstningen.
Löfven hade också säkrat stöd från den tidigare vänsterpartisten och numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, som efter förhandlingar med S beslutat att lägga ned sin röst.
L trycker rött
Det tidigare samarbetspartiet Liberalerna röstade dock nej till Löfven.
– Liberalerna röstar i dag rött på grund av att vi hade föredragit en annan lösning på denna regeringskris, säger L:s gruppledare Johan Pehrson.
Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förklarar att partiets ledamöter kommer att trycka på den röda nej-knappen. Samma sak gäller KD-ledamöterna.
M-ledaren Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera förutsättningarna för en borgerlig regering före Löfven – men kastade in handduken.
Han kritiserar att Löfven inte har säkrat stöd för att få igenom sin budget i höst. Därmed blir det en svagare regering än tidigare, säger han. Om Löfvens budget röstas bort har han sagt att han avgår, och en ny regeringskris står för dörren.
– Sverige behöver en regering som kan samtala med alla, säger Ulf Kristersson.
KD föredrar extraval
Det hade varit bättre om svenska folket hade fått säga sitt i ett extraval, säger Ebba Busch (KD) inför omröstningen och kallar ännu en gång regeringskrisen för en "rödgrön röra".
– Man planerar in en tickande bomb i svensk politik, säger hon och uppger att det nu finns en stor risk för ännu en regeringskris i höst när en budget ska klubbas.
KD är dock fortsatt redo att bilda regering tillsammans med M, där även L och SD ingår i regeringsunderlaget, säger Busch.
– Det är oansvarigt av Löfven att tillträda, säger hon.
Byta ut ministrar
Nu väntas Stefan Löfven på fredag berätta vilka som ska ingå i den "nygamla" regeringen.
Några större förändringar bland statsrådsposterna väntas inte ett år före ordinarie val, men Löfven har en chans att möblera om och byta ut ministrar.
Ett frågetecken finns exempelvis kring landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som för en vecka sedan lämnade in sin avskedsansökan för att kunna delta i statsministeromröstningen.
Fakta
Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Stefan Löfven som statsminister.
I en statsministeromröstning tillämpas så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller fler) av rösterna emot sig.
Efter riksdagsvalet 2018 fördelade sig mandaten enligt följande: (S) 100, (M) 70, (SD) 62, (C) 31, (V) 28, (KD) 22, (L) 20, (MP) 16.
Då räknas de politiska vildarna Emma Carlsson Löfdahl (L) och Amineh Kakabaveh (V) till sina tidigare partier.