BROTTSBEKÄMPNINGEN

Polischefen: Vi är i ett akutläge

Mats Löfving, tillförordnad rikspolischef och chef på polisregion Stockholm är upprörd över att två barn skottskadats under lördagskvällen men vill inte gå in djupare i fallet innan omständigheterna klarnat. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Brott (TT)

Många frågetecken kvarstår kring händelsen där två små barn skottskadades i Visättra söder om Stockholm under lördagskvällen.

– Jag blir såklart upprörd, samtidigt måste vi ha lite tålamod i det här. Just nu är vi i ett akutläge där vi inte har svar på alla frågor, säger Mats Löfving, tillförordnad rikspolischef och chef för polisregion Stockholm.

Mats Löfving tycker att det är för tidigt att kommentera det faktum att de drabbade är barn.

– Jag vill ha fler svar innan jag kan gå djupare in i den här händelsen, säger han och fortsätter:

– Vi vet inte vad som var avsikten, om det här var ett avsiktligt skott eller ett vådaskott, och vi vet inte vem som var måltavla för det här skottet i grunden och varför barnen befann sig på den här platsen.

Utsatta områden

Enligt Löfving är kopplingen mellan grovt skjutvapenvåld och utsatta områden tydlig.

– I region Stockholm har vi 25 av landets 60 utsatta områden, så vi är väldigt utsatta för den här typen av kriminalitet, säger han.

I början på maj begärde polisregion Stockholm nationell förstärkning, vilket man fått. Just nu jobbar nationella specialister med den här typen av kriminalitet.

Mats Löfving konstaterar att liknande saker hänt tidigare och nämner bland annat mamman som sköts ihjäl i Malmö med sitt barn i famnen, och fallet med den 12-åriga flickan som sköts till döds i Botkyrka förra sommaren.

– Det är förfärligt, säger han.

Strategi och riktning

Polischefen menar också att det tyvärr finns gott om exempel på unga personer som begår allvarliga brott och nämner den 17-årige pojken som just nu sitter häktad misstänkt för mordet på polismannen.

TT: Kommer det här påverka polisens arbete på längre sikt?

– Vi har en strategi och en riktning för vårt arbete.

Förebyggande arbete som ska få unga killar i utsatta områden att välja en annan bana i livet, brottsutredningar samt avhopparprogram, är de tre viktigaste delarna i polisens arbete för att bekämpa gängbrottsligheten.

Hanna Schück/TT