DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

”Sverige behöver satsa mer på företagande – gynnar integrationen”

För integrationens skull är det viktigt att det är lätt att starta och driva företag. En satsning på utbildning i svensk företagskultur, administration och skatteregler skulle hjälpa många att komma in det svenska samhället, menar entreprenören Istvan Beres.

Jag var 14 år när jag kom till Sverige, efter att tillsammans med min familj flytt Transylvanien som etnisk minoritet. Jag kunde ingen svenska, hade inga vänner och visste inte alls vad jag hade att vänta av mitt nya hem som ännu inte kändes som ett. Det var kämpigt i skolan, jag skulle inte bara lära mig nya saker utan även göra det på ett språk jag inte helt behärskade. Därför tog det ett tag för mig att hitta motivationen, något som jag tror att många kan känna igen sig i.

Jag började att städa för att tjäna extra pengar och sedan dröjde det inte länge innan jag startade ett städföretag tillsammans med mina föräldrar. Senare fick jag jobb på en skivaffär och det är där jag skulle säga att min entreprenörsresa började – bara ett år senare blev jag partner och påbörjade utvecklingen av en modern multimediakedja som snabbt växte till den största i Norden. Idag är jag grundare och VD för DanAds, ett bolag som är ledande inom självbetjäningsannonsering och där mångfald och inkludering är två av de saker som vi värdesätter mest.

Det hade jag aldrig trott som storögd, förvirrad och nyinflyttad fjortonåring.

Men när man tänker på det så leds många av världens största bolag av just invandrare. Tesla’s Elon Musk, Youtube’s Steve Chen och Google's Sergey Brin är bara några få exempel och i Sverige kan vi stoltsera med profiler som Gunilla von Platen och Axcent of Scandinavia-grundaren Ayad Al Saffar.

Under den första tiden i ett nytt land är det få förunnat att glida på räkmackor när det gäller jobbmöjligheter.

Faktum är att jag tror att vi i många fall är mer kapabla att starta lyckade verksamheter än vad andra är – forskning visar att så åtminstone är fallet på den amerikanska marknaden. Där har företag som grundats av invandrare visat sig växa i snabbare takt och överleva längre, jämfört med verksamheter som grundats av inhemska amerikanska invånare. En annan studie av 69 olika länder visade att invandrare i majoriteten av dessa länder var mer benägna att starta företag än inhemska invånare.

Låt mig förklara varför jag tror att vi lyckas bättre:

  • Tålamod och uthållighet

Att lämna ett land för ett annat är alltid en utmaning. Att dessutom, som i många fall, fly från faror över gränser som inte ska vara möjliga att korsa – det är en ofattbar utmaning som inte går att likna vid någon annan. Den sortens uthållighet och tålamod är något som många aldrig kommer att behöva bekanta sig med. Och när du har klarat av den prövningen ska du ta dig an nästa och bli en del av ett samhälle som inte bara är obekant för dig i termer av språk, sociala koder och livsstil, utan även ett samhälle där du många gånger börjar från noll både ekonomiskt och socialt.

En sådan prövning kräver en otrolig uthållighet och tålamod – egenskaper som är värdefulla inom alla typer av jobb, men kanske extra mycket hos en entreprenör.

  • Ett flexibelt tankesätt

När du kommer till ett nytt land är allting precis som det låter - nytt. Det kräver att du anpassar dig, känner av och känner in hur samhället fungerar och hur du ska fungera i det. Hur svårt det än är i stunden, är förmågan att se varje hinder som en möjlighet bra att bära med sig in i arbetslivet, både som anställd och som egenföretagare.

Satsning på utbildning inom företagande ger ökad integration, utrymme för nya perspektiv och storslagna idéer.

Flertalet studier har visat att diversifierade arbetsplatser når bättre resultat än företag där anställda har liknande bakgrunder. På samma sätt som nya perspektiv, andra referensramar och affärsmetoder kan stärka ett företag du är anställd på, kan det vara precis vad som saknas inom den bransch som du är intresserad av att starta företag inom. Utöver det är jag övertygad om att den flexibilitet som krävs för att bli en del av ett nytt samhälle är en oslagbar egenskap att ha som företagare där tvära kast, stora förändringar och överraskningar ofta är vardag.

  • Ödmjukhet

Under den första tiden i ett nytt land är det få förunnat att glida på räkmackor när det gäller jobbmöjligheter. Därmed vänder sig många till arbeten som är fysiskt påfrestande, med många och långa arbetsdagar och löner som kanske inte alltid motsvarar slitet. I många fall krävs även hårda prioriteringar vad gäller ekonomi, där pengar får gå till “need to haves” snarare än till “nice to haves”. Detta tror jag bidrar till en ödmjukhet och en förståelse både för andra människor och för pengar - något som jag tror både gör dig till en bättre kollega och chef.

Det är väldokumenterat att fördomar kan göra det svårt för personer att komma in på arbetsmarknaden. När du står utan kontaktnät och även på många andra sätt börjar från noll, är det förståeligt att du istället väljer att arbeta för dig själv och skapa dina egna möjligheter. Av den anledningen är det av stor vikt att det finns förutsättningar för att personer enkelt ska kunna starta och driva egna verksamheter. En sådan insats skulle exempelvis kunna vara en utbildning i svensk företagskultur, administration och skatteregler. På så sätt kan vi bidra till en ökad integration, skapa utrymme för nya perspektiv och garanterat få ta del av många storslagna idéer.

Om krönikören

Istvan Beres är grundare och VD för DanAds, ett bolag som är ledande inom självbetjäningsannonsering. Istvan har en lång yrkeserfarenhet av att arbeta med mångfald och integration.