ARBETSKRAFTSINVANDRING

”Danskt förslag ska locka 50 000 nya medarbetare från Asien och Afrika”

Den danske utrikesministern Lars Løkke vill sätta fart på den organiserade arbetskraftsinvandringen från Afrika och Asien för att förse danskt näringsliv med 50 000 nya medarbetare. Om det blir någon svensk politisk reaktion återstår att se, skriver Janerik Larsson.

När borgerliga danska regeringar efter tryck från det då parlamentariskt starka Dansk Folkeparti – Sverigedemokraternas motsvarighet – signalerade behovet av en restriktiv invandringspolitik reagerade svenska borgerliga politiker starkt negativt. Men det brydde sig danskarna inte om.

En av de då ledande danska politikerna, Lars Løkke Rasmussen, var då partiledare för Venstre, ett liberalkonservativt parti. Han var statsminister från 2015 men meddelade kort före valet 2019 att han önskade ett politiskt samarbete med Socialdemokraterna eftersom han inte stod ut med samarbetet med Dansk Folkeparti.

Han förlorade valet men två år senare lämnade han partiet. Han startade i stället ett nytt parti, Moderaterne, som blev framgångsrikt i förra årets val och det han eftersträvade 2019 är idag ett faktum: SVM-regeringen ledd av den socialdemokratiske partiledaren Mette Frederiksen och med Lars Løkke som utrikesminister.

”Arbetskraftsinvandringen ska bara ska gå till företag med kollektivavtal.”

Nu har han med ett nytt utspel åter vänt upp och ner på dansk politik.

Vi får väl se hur den svenska politiska reaktionen blir.

Hans förslag är sätta fart på den organiserade arbetskraftsinvandringen från Afrika och Asien för att förse danskt näringsliv med 50 000 nya medarbetare.

Han gjorde utspelet i samråd med Danmarks största fackförbund, 3F och i den uppgörelsen garanteras att arbetskraftsinvandringen bara ska gå till företag med kollektivavtal. 3F:s ordförande Henning Overgaard uppmanat de båda andra regeringspartierna, Venstre och Socialdemokraterna, att stödja förslaget.

Ett lika starkt stöd för förslaget från en av Danmarks största arbetsgivareorganisationer, Dansk Erhverv vars chef Brian Mikkelsen i en stor intervju i Berlingske understryker vikten av förstå att den nya valutan i dansk ekonomi heter arbetskraft. Han pekar också på den tyska regeringens planer på att öka landets befolkning från 84 miljoner till 90 miljoner med hjälp av migration.

”Inom socialdemokratin är man tveksam.”

Mikkelsen är en politisk veteran i dansk politik. Han var 2001–2011 minister i flera koalitionsregeringar bestående av de två borgerliga partierna Venstre och Konservative Folkeparti. Från 2001 var han kulturminister i Anders Fogh Rasmussens tre regeringar. I Lars Løkke Rasmussens första regering blev han utnämnd till justitieminister. 2010 blev han ekonomi- och näringsminister.

Hur den danska opinionen kommer at se på förslaget återstår att se. Inom socialdemokratin är man tveksam. Arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen avvisar det föreslagna paradigmskiftet i dansk utlänningspolitik.

Brian Mikkelsen menar däremot att invandringspolitiken inte längre är högt prioriterad bland väljarna. Men Dansk Folkepartis ledare Morten Messerschmidt tycks ana bättre tider för sitt tillplattade parti och avvisar bestämt förslaget.

Förslaget får klart godkänt av en av Danmarks ledande ekonomer, professor Torben M. Andersen säger att den demografiska utvecklingen kräver åtgärder av detta slag. Han pekar på att de östeuropeiska länder som tidigare bidraget med arbetskraft nu själva har demografiska problem.

”Liberal Alliances ordförande Alex Vanopslagh är positiv till förslaget.”

Andersen understryker att det är viktigt att Danmark nu håller sig framme eftersom många andra västländer tänker i samma banor.

Det liberala partiet Liberal Alliances ordförande Alex Vanopslagh är positiv till förslaget men understryker att det måste handla om en helt annan invandringspolitik än den som ledde till den tidigare drastiska kursändringen: ”Man ska inte få komma hitför att ens kusin öppnat en pizzeria.”

Om det blir någon svensk politisk reaktion återstår att se…

Om krönikören

Janerik Larsson är seniorrådgivare till kommunikationsföretaget Prime och Stiftelsen Fritt Näringsliv. Han har en lång bakgrund inom näringslivet och skriver gärna om internationell politik. Larssons bok om näringslivets långsiktiga opinionsbildning ”Det långa loppet” (Ekerlids förlag) utkom 2021.