KLIMATOMSTÄLLNINGEN
”Energidebatten förtjänar högre nivå”
Sveriges klimatomställning bromsas av godtyckliga argument och överdrifter om det ena energislaget kontra det andra. Nu är det hög tid för en attitydförändring i energidebatten, skriver Robert Thorburn i en krönika.
Energidebatten förs allt för ofta med förenklade argument som gör att vi förlorar tid. En grundläggande utgångspunkt måste vara att elsystemet måste vara både leveranssäkert, kostnadseffektivt och socialt och ekologiskt hållbart. Faller något av dessa perspektiv bort kommer elsystemet inte att byggas
Mycket kraft i diskussionen läggs på de två första perspektiven, hur fungerar elsystemet rent tekniskt för att bli leveranssäkert och vad kommer det kosta att bygga det. Även den ekologiska delen av hållbarhetsaspekten diskuteras – idag är det till exempel en självklarhet att elproduktionen ska vara fossilfri – men systemet måste också vara socialt acceptabelt. Det går inte att bygga hur som helst om man ska ha en bred förankring för systemet.
Alla dessa perspektiv måste vägas samman när vi skapar förutsättningarna för vårt kommande elsystem. Tyvärr präglas debatten av mycket önsketänkande, godtyckligt urval av argument och överdrifter. Det bromsar omställningen och är skadligt för Sveriges utveckling. Här har många ett ansvar att ta.
Vi kommer behöva bygga ut alla fossilfria kraftslag för att möta våra framtida energibehov. Vi kommer att behöva se fler vindkraftverk och fler elledningar. Vi kommer behöva ha mer kärnkraft och vi kommer behöva utveckla sättet vi använder vattenkraften. Alla delarna behövs och det finns inga enkla lösningar.
Ibland talar man om att vi måste arbeta mer med acceptans men det är en farlig väg att gå. Acceptans handlar om att gå med på något trots att man egentligen inte vill. Vi behöver arbeta mer med att skapa förståelse för att de förändringar som behöver göras faktiskt är bra för oss, att de är viktiga för att vi ska ha förutsättningar att fortsätta ha ett välstånd, för att vi ska kunna fortsätta utveckla samhället och inte minst – för att vi ska kunna genomföra klimatomställningen. Vi behöver få fler att se förändring som något positivt.
Precis som i alla stora förändringar kommer det finnas olika åsikter, en del kommer uppleva mer negativ påverkan än andra men vi har gjort det förr. Det kommer därför bli än viktigare att det finns en gemensam bild av vart vi är på väg, vilket Sverige vi vill se i framtiden. Då blir det också lättare att prata om vad som krävs för att vi ska kunna komma dit.
Det kommer alltid gå att hitta dåliga exempel precis som det alltid kommer gå att hitta framgångssagor. Balansgången handlar om att betrakta dem nyktert – att inte döma ut en hel bransch på grund av några dåliga exempel och att inte heller rusa iväg och tro att en annan bransch innebär lösningen på alla problem bara för att det finns höga förhoppningar. Verkligheten är och måste få vara mer komplex än så.