BREXIT
”Därför smyganpassar sig Storbritannien till EU”
Diskret närmar sig Storbritannien EU, men än är det långt kvar innan kungadömet blir en del av den inre marknaden igen. Det skriver Stina Wallström, handelsexpert på Svenskt Näringsliv.
I brexitdebatten var ett av de viktigaste argumenten för att lämna EU att det är bättre för Storbritannien att skapa sina egna lagar och standarder än att tvingas följa EU:s direktiv. Detta skulle ge en mer dynamisk lagstiftning, bättre anpassad till nationella behov och prioriteringar. Men hur har det fungerat i praktiken?
Som så ofta när högtflygande politiska ambitioner möter en hård verklighet måste anpassningar ske. På område efter område har det visat sig att den brittiska marknaden inte är stor, eller attraktiv, nog för att företag ska anpassa sina produkter och tjänster efter brittiska regler. Nu talar kritiska röster inom Storbritannien (och kanske en och annan skadeglad förhandlare på EU-sidan) om att de i stället för att bli mer självständiga satt sig i en situation där de måste följa EU-lagstiftning de inte själva kan påverka.
”Närmandet till EU-byråkratin betydligt mer diskret.”
Medan Storbritanniens utträde från EU var högljutt och dramatiskt är närmandet till EU-byråkratin betydligt mer diskret. För om det är något som låter som ett sömnmedel är det väl ”the Product Safety and Metrology Bill”. Inte heller höll premiärminister Keir Starmer presskonferenser och linjetal när han smög in detta banbrytande lagförslag i Storbritanniens framtidsplaner. Det nya lagpaketet gör det möjligt för den brittiska regeringen att ensidigt erkänna EU:s produktsäkerhetsregler. Ett tydligt brott med de konservativas strategi att skapa så mycket avstånd mellan London och Bryssel som möjligt.
Lagförslaget är långtifrån det första steg Storbritannien tar för att närma sig sin mäktiga granne. Efter att gång på gång skjutit kravet på att ersätta det Europeiska CE märket med märkningen UKCA som garant för att en produkt uppfyller brittiska produktregler på framtiden, meddelade dåvarande Tory-regering redan förra sommaren att CE märkning för de allra flesta produkter skulle vara nog för att ge tillträde till den brittiska marknaden. Beslutet gäller på obestämd framtid. En stor lättnad för de många företag som slipper kostnaden för dubbla certifieringar och märkningar.
”Högljudda protester från brittiskt näringsliv.”
Även beslutet att per automatik rensa lagböckerna från kvarvarande EU-lagstiftning den 31 december 2023 vattnades ur och ersattes med en tidtabell för utfasning av särskilt listade EU-regler. Detta efter högljudda protester från brittiskt näringsliv som såg stora juridiska och affärsmässiga risker med att upphäva lagar enbart på basis av deras ursprung i EU-samarbetet.
Så är Storbritannien nu i praktiken åter en del av den inre marknaden? Långt därifrån, det skulle kräva mycket större anpassningar och formella avtal mellan EU och Storbritannien. Sådana komplexa avtal tar lång tid att förhandla och kräver politisk vilja, flexibilitet och uthållighet. Risken är stor att vi får vänta länge innan förutsättningarna för att välkomna Storbritannien tillbaka till den inre marknaden är de rätta.
Läs mer
UKCA marking: conformity assessment and documentation - GOV.UK (www.gov.uk)
Schedule of retained EU law - GOV.UK (www.gov.uk)
Should the UK pursue dynamic alignment with the EU? | Centre for European Reform (cer.eu)