DEN SVENSKA INDUSTRIN
”Industrin är grunden för Sveriges välstånd”
Västsverige är Sveriges industrimotor, men utbyggnaden av elproduktionen och överföringskapaciteten måste genomföras omgående. Det skriver Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.
Industrin har länge varit en grundpelare för Sveriges välstånd, och det är med stor glädje vi ser den industriella renässans som nu pågår. Gamla industrier återuppväcks och anpassas för att möta dagens klimatutmaningar. I norra Sverige tar stål- och malmsektorn viktiga steg mot koldioxidneutralitet, medan innovativa företag i Västsverige omvandlar flyg, fartyg och fordon till elektriska alternativ.
Längs Bohuskusten söker kemiindustrin och raffinaderier efter fossilfri energi för att förnya sina processer. Sammanlagt i Västsverige ser vi industriinvesteringar för 250 miljarder fram till 2032, ännu mer om man räknar in fastigheter.
Med den gröna omställningen följer dock ett kraftigt ökat behov av energi. Enligt både myndigheter och energibranschen står vi inför en mer än fördubbling av energibehovet inom de kommande 25 åren, med en ännu snabbare ökning i Västra Götaland. Det är därför avgörande att regering, myndigheter, kommuner och näringsliv tar ett gemensamt ansvar för att säkerställa att vi får både ny energiproduktion och nya elledningar på plats.
”Västsverige – Sveriges industrimotor.”
Västsverige är landets ledande industriregion. Tillverkningsindustrin och företagsnära tjänster sysselsätter cirka 160 000 personer i Västra Götaland. Energiintensiva företag inom kemi, raffinaderi, plast, cement, glas och fordonstillverkning, som redan påbörjat skiftet mot fossilfria produkter och produktion, sysselsätter cirka 70 000 personer. För att behålla denna tätposition är det nödvändigt att kunna säkra tillgången till fossilfri el på rätt plats, vid rätt till och till pris.
”Ny energiproduktion behövs.”
Regeringen har ett ambitiöst program för kärnkraftsutbyggnad. Handelskammaren är försiktigt positiva till den. Vi tror på nyttan av planerbar kärnkraft, men erfarenhet från andra länder av att bygga nya reaktorer gör att vi uppmanar regeringen att vara noggranna och ta lärdom från övriga europeiska kärnkraftsprogram. Det måste finnas en vaksamhet för att undvika problemen att hålla budget och tidsplan som projekten har haft i Finland och Storbritannien.
Samtidigt som regeringen arbetar intensivt med ny kärnkraft är det också viktigt att processerna för förnybara energikällor som vind- och solkraft fortskrider för att möta de växande behoven. Vindkraft både på land och till havs anses av många industriaktörer som avgörande medan vi väntar på nya reaktorer. Alla energislag behöver behandlas likvärdigt, tillståndsprocesserna behöver gå fortare och vara mer förutsägbara för både energiproduktion och elnät.
”Snabba tillståndsprocesser är regeringens ansvar.”
En utdragen väntetid kostar pengar och osäkerheten om energitillgång kan kosta investeringar som flyttas, försenas eller försvinner. Stora projekt för havsbaserad vindkraft kan vara i drift runt 2030, eller snabbare om processerna fortlöper utan dröjsmål. Nu ligger ett drygt dussin havsbaserade vindkraftsprojekt i Regeringskansliets långbänk, med enda återkoppling att beredning pågår. Eftersom regeringen ofta talar om att myndigheter och andra aktörer ska förbättra sig bör de se över sitt arbete och föregå med gott exempel och skynda på sin handläggning.
”Västsverige kan inte vänta.”
Det är nödvändigt att bygga ut både elproduktionen och överföringskapaciteten omgående. Låt oss tillsammans säkerställa att Sverige förblir en ledande industrination genom att säkerställa elektrifiering genom att snabbt och effektivt möta de ökande energibehoven som näringslivet står inför när de ställer om.
Om krönikören
Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren