ARBETSKRAFTSINVANDRING

”Fler utländska talanger bör vara målet”

Vi behöver fler utländska talanger. Det borde inte vara så svårt, eller hur? Men denna fråga har visat sig vara en av de mest komplexa för våra politiker de senaste åren, skriver Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

På senare tid har politiken äntligen tagit itu med det byråkratiska krångel som hindrar kvalificerade internationella talanger från att jobba i svenska teknikföretag. Näringslivet har länge efterfrågat dessa åtgärder och nu ser vi äntligen resultatet – till exempel har handläggningstiderna för arbetstillstånd faktiskt förbättrats avsevärt den senaste tiden.

Förutom snabbare handläggningstider har regeringen startat ett samarbetsinitiativ där myndigheter som Migrationsverket, Skatteverket, Försäkringskassan och Tillväxtverket arbetar tillsammans för att skapa en mer sömlös process för individ och företag. Regeringen har också tagit höjd i budgetpropositionen för att utvidga expertskatten så att fler kan omfattas, och det finns förslag på förbättringar när det gäller blåkortssystemet.

”Det finns fortfarande stora utmaningar att övervinna.”

Vår nya migrationsminister, Johan Forsell, som tidigare var bistånds- och utrikeshandelsminister, har redan varit i kontakt med frågorna om behovet av ökad talangattraktion. Vikten av detta finns med i den nya handels- och investeringsstrategin som Forsell stod bakom. Förhoppningsvis tar med sig den erfarenheten in i sin nya roll.

Men det finns fortfarande stora utmaningar att övervinna. Debatten om att kräva en lön motsvarande 100 procent av svensk medianlön för utländska talanger pågår fortfarande. En medianlön är trots allt en medianlön, och teknikindustrin behöver även yrkesutbildade medarbetare.

Sverige behöver också kompetens som tjänar under dessa hundra procent av medianlön. Vi befinner oss mitt i en digital och grön industriell revolution. Vi behöver fler ingenjörer inom elektrifiering, fler dataanalytiker som arbetar för att minska energianvändningen och fler maskinoperatörer.

”Beslut måste fattas i tid innan krisen är ett faktum.”

Och kom ihåg multiplikatoreffekten när det gäller teknikjobb! Varje jobb som kan tillsättas genererar ytterligare arbetstillfällen.

Vi ser fram emot regeringens STEM-strategi för att stärka Sveriges position inom Science, Technology, Engineering och Mathematics. Fler teknikutbildade är en vinst för företag, individer och samhället. Lilla Sverige, med sin stora globala export och sina unicorn-bolag, kommer alltid behöva utländska experter. Demografin är en utmaning, ungdomarna blir färre och kampen om kompetensen hårdnar. Beslut måste fattas i tid innan krisen är ett faktum.

”Förra året minskade all arbetskraftsinvandring, både högkvalificerad och lågkvalificerad.”

Vi måste underlätta – inte försvåra – för de personer med efterfrågad kompetens som vill komma hit. Annars finns det många andra länder som ivrigt står redo att ta emot dem. Sverige har en stark position och ligger fortfarande högt i rankingar över länders förmåga att konkurrera om talanger. För att konkurrera på en global arbetsmarknad behövs fokuserade insatser för att nå ut med en positiv bild av Sverige.

Förra året minskade all arbetskraftsinvandring, både högkvalificerad och lågkvalificerad. Regeringen och samarbetspartierna bör noggrant analysera konsekvenserna av den redan genomförda höjningen av lönegolvet till 80 procent av medianlön innan förhastade beslut tas. När detta är gjort är det dags att lyfta blicken och accelerera det strategiska arbetet för att stärka Sveriges attraktionskraft. En nationell strategi bör skyndsamt tas fram, och vi kan med fördel inspireras av vårt grannland Finlands systematiska arbete genom programmet Talent Boost.