KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Riv upp monopolet – öppna dörrar till storskaliga cirkulära lösningar”

Marcus Wangel, policyexpert miljöpolitik Svenskt Näringsliv. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Det svenska avfallsmonopolet är en hämsko för den cirkulära ekonomin. Först när vi får till en frivalsreform, som ger företagen rätt att hantera sitt avfall, kan vi förvänta oss rejäla miljövinster och en utveckling av storskaliga cirkulära lösningar.

Potentialen för nya cirkulära affärsmodeller är i det närmaste oändlig, så länge det finns goda marknadsförutsättningar och klokt utformad lagstiftning. Därför är det välkommet att regeringen, med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i spetsen, har börjat ta initiativ som främjar företagens cirkulära utveckling. Trots stark efterfrågan från näringslivet har vi dock ännu inte sett några framsteg vad gäller frivalsreformen.

Förslaget om ett frival handlar enkelt uttryckt om att låta företag själva avgöra vilken aktör som ska hämta och omhänderta det avfall som uppstår i verksamheten. Denna möjlighet hämmas idag av de svenska kommunernas långtgående avfallsmonopol. Frågan utreddes för tre år sedan (SOU 2021:24) men än har inga framsteg gjorts.

Ser vi till de potentiella miljö- och klimatvinsterna är frivalsreformen ett mycket attraktivt förslag. Det ligger i många företagares intresse att bevara det ekonomiska värdet av resurser så länge som möjligt, vilket är en grundbult i hela den cirkulära ekonomin. Ju mer effektivt vi använder våra naturresurser, desto mindre blir klimatutsläppen. Dessutom har företagen och de branscher de verkar inom bäst kännedom och kunskap om sina egna värdekedjor och förutsättningarna för att optimera avfallshanteringen utifrån specifika behov.

Det nuvarande avfallsmonopolet hindrar inte bara direkta miljö- och klimatvinster. Företagen förlorar också kontrollen över sina egna tillgångar och resurser, vilket i sin tur hämmar innovation och utveckling av storskaliga cirkulära lösningar. Med ett alltför omfattande kommunalt monopol blir privata företag som vill investera i lösningar istället beroende av att bli upphandlade av enskilda kommuner. Det främjar varken nya investeringar eller en sund och hållbar konkurrens.

Frivalsreformen borde stå högt på regeringens agenda, särskilt i en tid när både små och stora företag strävar efter att ställa om och bidra till klimatnytta. Sverige är nu det enda landet i Norden som fortfarande har kvar ett kommunalt monopol på stora delar av verksamheters avfall. En sådan reform bör samtidigt åtföljas med en välfungerande och effektiv tillsyn för att motverka oseriösa aktörer och bekämpa avfallsbrottslighet.

Ett uteblivet införande av frivalsreformen fortsätter att vara en effektiv hämsko för cirkulär resurshantering, vilket är en grundförutsättning för att klara klimatomställningen. Det är hög tid för regeringen att agera och ta ett principiellt viktigt steg mot ett mer cirkulärt samhälle där äganderätten också värnas.

Om krönikören

Marcus Wangel är policyexpert miljöpolitik Svenskt Näringsliv.