HOTEN MOT SKOGSBRUKET
”Sverige behöver införa EU-lagar med omsorg, utan att gå för långt”
Att Sverige är ett skogsland innebär både ansvar och möjligheter, skriver krönikören Viveka Beckeman.
Sverige och den gröna omställningen är inne i ett kritiskt skede inför de kommande åren. Den senaste tiden har flera tongivande industrisatsningar bromsats och ytterligare projekt brottas med stora utmaningar i ett tufft globalt marknadsläge. Jag hoppas och tror att dessa projekt kommer att bli av. Alla krafter behövs för att genomföra den gröna omställningen, även om den inte enbart hänger på Northvolt eller Hybrit.
Parallellt med industrins utmaningar stiger arbetslösheten och befolkningen blir allt äldre. Trycket på den gemensamma välfärden ökar. Det är särskilt tydligt i landets landsbygdskommuner.
Svensk skogsindustri är redan idag en positiv kraft- såväl för klimatet som för möjligheterna att leva och utvecklas i hela landet. Det vill vi fortsätta att vara.
Att Sverige idag är en av världens största exportörer av massa, papper och trävaror är ingen tillfällighet. Skogsnäringen har alltid varit en del av landets själ och hjärta. Det är en väv av jobb, förnybara råvaror, hållbara produkter och klimatnytta som sträcker sig från norr till söder. År 2022 bidrog skogsindustrin direkt till skatteintäkter motsvarande 30 000 arbetstillfällen i välfärden. Det handlar om betydande bidrag till skola, sjukvård och omsorg - över hela landet.
Branschens investeringar i ny teknik och anläggningar uppgick till hela 42 miljarder kronor mellan 2021 och 2023. Skogsindustrin har många av lösningarna för en mer hållbar framtid. Genom träprodukter som lagrar kol, genom smarta och återvinningsbara förpackningar, genom fossilfri energi och genom hygienprodukter som skapar nytta i vardagen.
Skogsindustrin är dedikerad att fortsätta vara en kraft i den gröna omställningen. För ökad klimatnytta, för en rikare biologisk mångfald och för ett cirkulärt samhälle. I Skogsindustrins Framtidsagenda har branschen satt upp tydliga löften till 2040 om just detta. Med samma hängivenhet vill vi fortsätta bidra till sysselsättning och skatteintäkter i hela landet.
Skogsindustrin står samtidigt inför flera utmaningar. De måste adresseras med gemensamma ansträngningar - från branschen, från politiken, från forskningen och andra aktörer.
För det första behöver den skogliga tillväxten öka. Ett nationellt tillväxtmål för skogen – med åtgärder för att minska betesskador, gödsling och välja rätt plantmaterial – behövs.
En annan viktig del handlar om att stödja utvecklingen av nya metoder för ett effektivt och klimatanpassat skogsbruk.
Sist, men inte minst, får vi inte göra det svårt för oss själva. Sverige behöver införa EU-lagar med omsorg, utan att gå för långt. Den nyligen beslutade Naturrestaureringslagen är ett exempel där det går att kombinera ett effektivt naturvårdsarbete med fortsatt tillgång på råvara – utan att begränsa skogens potential för klimat och jobb.
Att Sverige är ett skogsland innebär både ansvar och möjligheter. Skogsindustrin är stolta över vad vi åstadkommit, men vi vet att vi kan göra mer. Tillsammans har vi kraft att göra skillnad, för Sverige och för den gröna omställningen.
Om krönikören
Viveka Beckeman är vd på Skogsindustrierna.