KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Kraftsamla kring lösningar – inte problem i klimatdebatten

Madeleine Svenberg, expert klimatpolicy. Bild: Stefan Tell

Omställningen pågår globalt, och svenskt näringsliv har möjlighet att leda vägen. Men det kräver både mod och rätt förutsättningar. Nu är det dags att skifta fokus från problem till lösningar.

Klimatomställningen pågår för fullt runt om i Sverige. Från norr till söder ser vi hur företag och industrier anpassar sig för att möta framtiden. Näringslivet står redo med miljardinvesteringar i omställningen – inte bara för att bidra till en bättre miljö och minskad klimatpåverkan, utan också för att säkra långsiktig lönsamhet och stärkt konkurrenskraft. Kan vi verkligen ignorera de enorma möjligheter som omställningen ger oss? Alternativkostnaden för att inte agera är enorm. Klimatomställningen är inte längre, om den någonsin varit, en isolerad miljöfråga. På kort sikt är den en fråga om att stärka vår konkurrenskraft; på lång sikt handlar den om överlevnad.

Sverige är inte ensamt i omställningen. Runt om i världen ser vi liknande initiativ. Länder som Colombia och Marocko planerar att införa koldioxidskatter för att minska utsläpp och främja hållbara lösningar. Marocko satsar på att bli världsledande i vätgasproduktion och attraherar investeringar i batterier, elektrobränslen och grönt stål. Kina, som länge varit en av världens största utsläppare, har gjort enorma investeringar i förnybar energi och kan nå sitt mål om förnybar energiproduktion sex år tidigare än planerat. Omställningen sker här och nu – över hela världen.

Sverige har tidigare gått vinnande ur stora strukturomvandlingar. Under industrialiseringen och senare digitaliseringen visade vi hur innovation och anpassningsförmåga kan leda till ökad välfärd och stärkt konkurrenskraft. Digitaliseringen skapade nya jobb och möjligheter, även om den innebar stora förändringar för arbetsmarknaden och människors vardag. Samma typ av potential finns nu i klimatomställningen.

Det är en enorm möjlighet för svenskt näringsliv att leda vägen mot en mer hållbar framtid.

Näringslivet har en avgörande roll i denna förändring. Genom att investera i hållbara lösningar och anpassa sig till nya förutsättningar kan vi inte bara bidra till en bättre miljö, utan även stärka vår position på den globala marknaden. Stärkt konkurrenskraft för svenska företag innebär fler arbetstillfällen, ökad tillväxt och stärkt välstånd för hela landet. Det är en stor utmaning, det ska inte förringas. Men det är också en enorm möjlighet för svenskt näringsliv att leda vägen mot en mer hållbar framtid. I slutändan gynnar det oss alla.

För att lyckas med arbetet krävs att företag vågar investera i ny teknik och nya affärsmodeller. Men det modet kommer inte av sig själv, och det finns inga garantier att de väljer att vara modiga på svensk mark. Rätt förutsättningar måste finnas, och i dag växer antalet marknader med bättre villkor än de svenska.

Vi är nu halvtid in i mandatperioden, och drygt fem år bort från 2030. Trots det fokuserar debatten på enskilda projekt i stället för att bidra till att skapa den strukturella förändring som krävs för att möta framtiden. Utmaningarna löser inte sig själv – de kräver åtgärder och konstruktiv debatt. Från näringslivets håll kan de åtgärder som behövs sammanfattas i fem pelare: elförsörjningen, tillstånden, infrastrukturen, kompetensförsörjningen och resurseffektiviteten. Lyckas vi ta gemensamma steg framåt på dessa områden – både politiskt och samhälleligt – har vi kommit en lång väg mot att bli vinnare i en hållbar framtid.

Det är hög tid att flytta debatten till vad som behöver göras – konkreta lösningar i stället för problem. Sveriges framtid formas nu och vi har två val: att vänta och se, eller aktivt bidra till att forma de rätta förutsättningarna.