KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Glädjebeskedet: Mänskligheten har passerat peak pollution”

Johan Norberg är författare och idéhistoriker.

Dagens unga är den första generationen som får uppleva miljöförbättringar globalt, skriver krönikören Johan Norberg.

Det finns en sak som är större hos ungdomen än skincare routines och TikTok: tron på mänsklighetens undergång. En undersökning i tio länder visade nyligen att 56 procent av 16-25-åringarna tror att ”Humanity is doomed”.

Deras förtvivlan över miljöförstöringen är den främsta orsaken. I stället för att ta hand om planeten har våra politiker, med Greta Thunbergs klassiska ord, erbjudit ”sagor om evig ekonomisk tillväxt”.

Jag kommer med ett glädjebudskap till dessa oroliga. Det var lätt att missa denna nyhet på TikTok och bland alla mörka rubriker i traditionella medier, men häromdagen kom Our World in Data vid Oxford University med ett historiskt besked: mänskligheten har passerat ”peak pollution”.

”De senaste decennierna har ökningen steg för steg mattats av, för att nu plötsligt börja minska.”

I 300 år har mänskligheten kontinuerligt ökat sina utsläpp av föroreningar som förstör lokalmiljö och hälsa. Men de senaste decennierna har ökningen steg för steg mattats av, för att nu plötsligt börja minska.

Sedan 2010 har de globala utsläppen av svaveldioxid minskat med mer än 30 procent, kolmonoxid med nästan 20 procent, sotpartiklar med 14 procent och kväveoxider med 11 procent. Arbetet mot flyktiga organiska föreningar har gått trögare, men sedan 2017 har även de minskat. Undantaget är ammoniak, främst kommer från jordbruket, som har ökat med 12 procent.

Det är svårt att ta in hur stort detta är. Ungefär sedan Slaget vid Poltava har världens utsläpp ökat till synes obönhörligen, och så precis när vi höll på att övertyga oss om att allt var hopplöst så bryts trenden. Dagens unga är den första generationen som får uppleva miljöförbättringar globalt.

”Utvecklingen har letts av världens friaste, rikaste och mest marknadsekonomiska länderna.”

Den här utvecklingen har letts av världens friaste, rikaste och mest marknadsekonomiska länderna. Sedan 1980 har Sveriges befolkning ökat med två miljoner och ekonomin mer än fördubblats, ändå har dessa sex utsläpp minskat med i genomsnitt 54 procent. Det ser likartat ut i andra västländer.

Det här punkterar föreställningen om att miljö och tillväxt är oförenliga. Det är tvärtom i länder med god tillväxt som miljöengagemanget och kravet på åtgärder har vuxit snabbast, där forskare och företag har utvecklat grön teknik och där vi har haft råd med de gröna investeringarna. Och det är från dessa länder som denna kunskap och teknik sprids till fattigare länder till lägre priser och i mer användbart skick, tack vare internationella investeringar.

”Per capita minskar de globala utsläppen nu.”

Som den regelbundna miljörankingen Environmental Performance Index från Yale University konstaterar är ”miljöförbättringar starkt korrelerade med ett lands välstånd”.

Den som har läst så här långt noterar att jag inte har sagt något om koldioxidutsläpp. CO2 räknas inte i dataserierna som en av de traditionella föroreningarna eftersom det inte förgiftar lokalmiljön, men då det bidrar till den globala uppvärmningen med potentiellt katastrofala konsekvenser är det förstås helt avgörande att även minska det.

Vi har inte varit lika bra på att begränsa koldioxidutsläppen, men ökningen har avtagit rejält de senaste åren. Per capita minskar de globala utsläppen nu.

”Ryktet om vår undergång är starkt överdrivet.”

Liksom när det gäller de lokala utsläppen är de rikaste och friaste länderna även här ledande. Mellan 2005 och 2023 har koldioxidutsläppen i absoluta tal börjat minska, även när man räknar in de konsumtionsbaserade utsläppen, dvs de utsläpp som vår konsumtion ger upphov till i andra länder.

Mätt på så vis har de samlade CO2-utsläppen mellan 2005 och 2022 minskat med 16 procent i USA, 22 procent i Japan, 23 procent i EU, 25 procent i Sverige och 35 procent i Storbritannien.

Ekonomisk tillväxt är inte en sagoberättelse, utan har visat sig vara vattenrening, skrubbers, partikelfilter, plasmarening, blyfri bensin, katalysatorer, värmepumpar och elektrifiering. Ryktet om vår undergång är starkt överdrivet.

Om krönikören

Johan Norberg är författare och idéhistoriker.