KLIMATOMSTÄLLNINGEN
”Grön omställning i ett permanent försämrat säkerhetsläge”
Genom investeringar i infrastruktur, energiförsörjning, utbildning och forskning som stödjer både försvars- och klimatmål ges näringslivet förutsättningar för att bättre rustas inför fredstida kriser och ytterst krig, skriver Frida Pamliden och Madeleine Svenberg i en krönika.
Ett ökat fokus på investeringar i försvarsförmåga används frekvent i den politiska debatten som en målkonflikt med expansiva klimatinitiativ. I en tid där klimatförändringar och geopolitiska skiften påverkar vår värld i allt högre grad, är det viktigt att inse att ett stärkt försvar och ett ambitiöst klimatarbete inte är motstridiga mål, utan snarare två sidor av samma mynt.
Ett starkt näringsliv utgör en avgörande faktor för att staten ska kunna säkerställa Sveriges förmåga vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig. Företagen, som står för både försörjning och logistik, utgör grunden för motståndskraft och långsiktig robusthet.
”Omställningsförmåga och utökad kontroll av försörjningskedjor är avgörande.”
Näringslivet spelar också en avgörande roll i klimatarbetet. Det är i näringslivet som innovationskraft, teknisk utveckling och kunskap för omställning av utsläppsintensiv produktion och transport finns. Starka, konkurrenskraftiga företag är i sin tur bärande på totalförsvarets långsiktiga finansiering.
För företagen står den gröna omställningen och ett ökat fokus på beredskapsåtgärder inte i motsatsförhållande till varandra. Marknadens utveckling ställer konstant nya krav på företagens kontinuitetshantering. Omställningsförmåga och utökad kontroll av försörjningskedjor är avgörande för att möta dessa krav, oavsett om målet är fossilfrihet eller ett yttre hot eftersom adaptivitet ligger i näringslivets natur.
Att återta underhållsskulden, stärka kapaciteten på järnvägen och möjliggöra för längre och tyngre fordon ligger i såväl totalförsvarets som klimatets intresse. Även en säkrad tillgång till fossilfri energi är viktigt för såväl klimatomställning som för försvarsförmåga. Ett leveranssäkert och robust elsystem är en del, men energibehovet är större än så. Sveriges tillgång till bioråvara är en stor fördel i många sammanhang, för industrin såväl som för drivmedelsproduktion, som både kan minska utsläpp och skapa redundans för bortfall av fossila energikällor.
”Den gröna omställningen är således inte bara en klimatfråga.”
De stora industrisatsningar som följer av omställningen, särskilt i norra Sverige, skapar också ett växande behov av arbetskraft. Detta lockar fler människor till regionen, vilket leder till ökade investeringar och befolkningsökning i områden som tidigare präglats av avfolkning. Befolkade samhällen med stark ekonomi är grunden för motståndskraftiga och välmående samhällen, som också är rustat att hantera kriser och ytterst krig.
Den gröna omställningen är således inte bara en klimatfråga – den är, och skapar, en möjlighet att stärka Sveriges samhällsstruktur, försvarsförmåga och ekonomi. Signalvärdet av en robust infrastruktur, leveranssäker energiförsörjning, ekonomisk tillväxt och ett starkt lokalsamhälle är grundläggande för vår avskräckningsförmåga.
Genom investeringar i infrastruktur, energiförsörjning, utbildning och forskning som stödjer både försvars- och klimatmål ger vi näringslivet förutsättningar för att bättre rustas inför fredstida kriser och ytterst krig, parallellt med att samhället utvecklas på ett hållbart sätt. Ett starkt försvar och en ambitiös klimatpolitik är två grundläggande delar av ett robust samhälle med utveckling och avskräckning i fokus. Sätt systemsynen i fokus och montera ner målkonflikten.
Om krönikörerna
Frida Pamliden är expert på beredskap- och säkerhetsfrågor på Svenskt Näringsliv.
Madeleine Svenberg är expert på klimatpolicy på Svenskt Näringsliv.