DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Johan Schück

”Stora skattehöjningar att vänta om Andersson får bestämma”

Idel skattehöjningar är på väg om Socialdemokraterna blir kvar vid makten. Det menar Johan Schück som granskat en ny S-rapport som pekar ut viljeriktningen för partiet framåt.

Magdalena Andersson som ny S-ledare betyder att det inte blir någon ny fastighetsskatt. Men i övrigt är det fritt fram för skattehöjningar på en rad områden. Det enda som håller emot är om det saknas tillräckligt stöd i riksdagen.

Allt talar hittills för att Magdalena Andersson blir ny partiordförande för Socialdemokraterna. Samtliga i det ledande skiktet sluter upp och det ska till något mycket oväntat för att lägga hinder i vägen.

Men blir hon därmed också statsminister senare i höst? Detta är mer osäkert, eftersom det i så fall krävs att flera andra partier, alltifrån Centerpartiet till Vänsterpartiet, inte röstar emot. Att de i somras stödde Stefan Löfvens återkomst betyder inte utan vidare att Andersson får grönt ljus.

Ett hinder kan också vara att hon behöver få igenom regeringens budget för att inte bli hänvisad till att föra en ekonomisk politik som bestäms av oppositionspartier. Där kan det avgörande beslutet dröja till början av december och åtminstone till dess får nog Löfven stanna kvar som ledare för en övergångsregering.

Samtliga i det ledande skiktet sluter upp och det ska till något mycket oväntat för att lägga hinder i vägen.

Det kan bli rörigt i riksdagen ända fram till valet på hösten 2022, men i nästa års valrörelse blir det ändå dags för Andersson att visa vad hon står för. Hittills är det inte så mycket som har kommit fram, när hon har varit hänvisad till finansministerrollen.

Sedan i våras finns dock ett viktigt dokument där Andersson bekänner färg. Som sammankallande i partiets arbetsgrupp om ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” har hon satt sitt namn under en rapport som säger åtskilligt om hennes politiska inriktning. Det gäller särskilt i fråga om skatterna – ett område där hon sedan länge är starkt engagerad.

Låt oss därför titta närmare på vad arbetsgruppen med Andersson i spetsen har att säga om skattepolitiken. Utan överdrift kan man konstatera att det rör sig om idel skattehöjningar eller införande av nya skatter.

Det kan bli rörigt i riksdagen ända fram till valet på hösten 2022, men i nästa års valrörelse blir det ändå dags för Andersson att visa vad hon står för.

Mest uppmärksammad är den så kallade miljonärskatten som är tänkt att vara en förmögenhetsskatt. Men uttaget blir mycket ojämnt eftersom bostäder inte skulle ingå. I stället är det kapital som på olika sätt står till näringslivets förfogande – banktillgångar, aktier och andra värdepapper – som ska ytterligare beskattas.

Utöver detta kommer flera förslag: stramare 3:12-regler, höjd skatt på onoterade aktier och andelar samt tak för sparande på ISK-konto. Allt detta träffar kapital som kan användas för att utveckla svenska företag.

Fastighetsskatt är ett tabu för Magdalena Andersson, efter att Socialdemokraterna förlorade valet 2006 på bland annat den frågan. Men däremot ställer hon sig bakom ett successivt avtrappat ränteavdrag, liksom återinförd uppskovsränta och minskade möjligheter att skjuta upp vinstbeskattning vid försäljning av bostäder.

För hushållen väntar dessutom sänkt tak i rut-avdraget, medan bankerna ska få fördubblade skatter. Den enda skattesänkning som antyds gäller sjuka, arbetslösa och föräldralediga som ska få samma inkomstskatt som förvärvsarbetande. Men huruvida det rör sig om sänkt skatt är faktiskt oklart: vad som fastslås är endast att enhetlig skatt ska råda, vilket ju också kan betyda höjd inkomstskatt för alla som förvärvsarbetar.

Kommer alla dessa skattehöjningar att drivas igenom av Magdalena Andersson? Det beror nog främst på vad hon kan få stöd för i riksdagen. I dagens parlamentariska läge skulle det inte lyckas, men efter nästa val kan läget bli ett annat. Nu vet vi i alla fall bättre vad hon vill åstadkomma.

Om krönikören

Journalist och civilekonom. Tidigare samhällsekonomisk krönikör på Dagens Nyheter. Numera frilansskribent som bloggar om ekonomi. Författare till boken ”Schücks ABC” (Dialogos förlag) samt ”En svensk judisk historia” som handlar om entreprenören och mecenaten Herman Friedländer (Thomas Magnusson Medströms bokförlag 2021).