DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Därför gapar lokaler tomma trots akut brist – ”Oerhört tråkigt”

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Nu vittnar företagare om ännu mer krångel med hyresmomsen. ”Det är otroligt tråkigt att behöva säga nej”, säger Anders Nilsson som driver Embassy House.

Under pandemin rapporterade TN om hur Sveriges momsregler riskerade att stå i vägen för vaccineringen. Men problemet är bredare än så. Utöver vårdföretag är föreningar, socialt företagande och utbildningsföretag exempel på verksamheter som räknas som momsbefriade. Reglerna för de momsbefriade verksamheterna skapar en hel del problem på fastighetsmarknaden.

Anders Nilsson driver Embassy House, ett coworking space, som fungerar som en mellanhand mellan fastighetsägare och kund. Anders Nilsson berättar hur reglerna för momsfria verksamheter står i vägen för effektivt användande av lokaler.

– Problemet är att vi inte kan hyra ut till aktörer som bedriver momsbefriade verksamheter. Fastighetsägarna bestämmer själva hur stor del av sitt bestånd som de vill hyra ut momsbefriat, vilket kan variera från noll till några få procent. Proceduren för att ändra en yta är både tidskrävande och komplicerad, och det finns inga incitament för fastighetsägarna att undersöka hur de kan göra för att hyra ut 20 kvadratmeter till en förening, det är mycket lättare att bara säga nej, konstaterar Anders Nilsson.

Komplicerat och dyrt

Det blir därför komplicerat att hyra ut utan moms, men det kan också bli väldigt dyrt. När man hyr ut utan moms så försvinner alla momsavdrag på kostnader, vilket i praktiken gör uthyrningen 25 procent dyrare.

– Vi investerar i våra lokaler, när vi köper möbler, bygger om och köper in teknik med mera. Vi måste vi kunna dra av moms för det, säger Anders Nilsson.

– Vi som driver kontorshotell hyr lokalerna med moms, och i vårt avtal har vi förbundit oss att vi ska bedriva momspliktig verksamhet i lokalerna. Men även om vi skulle få ett godkännande av hyresvärden att hyra ut momsfritt så skulle vi få svårigheter med att räkna ut den procentsats för investeringar och löpande kostnader som vi inte kan göra avdrag för, fortsätter han.

”Otroligt tråkigt att säga nej”

Anders Nilsson berättar att de ofta blir kontaktade av föreningar, utbildningsverksamheter och företag inom den sociala sektorn som är på jakt efter lokaler.

– Det är otroligt tråkigt att behöva säga nej. Bara vi på Embassy House, har blivit kontaktade av så pass många aktörer från dessa branscher som vill hyra lokaler att det motsvarar flera tusen kvadratmeter lokalyta.

Regelkrånglet resulterar i att det finns vakanta lokaler som inte utnyttjas till sin fulla potential.

– Lokalerna hade kunna komma till bättre nytta. Det finns en hel del vakanser som står tomma i perioder helt i onödan. Det kan handla om lokaler som just nu inte är attraktiva som kontor, men som hade passat en förening eller ett utbildningsföretag. Men istället står lokalerna tomma.

Anders Nilsson hade velat se mer flexibla och temporära lösningar i den här frågan.

– Istället för att lokaler ska stå tomma hade man kunnat införa temporära tillstånd som fastighetsägaren kan ansöka om för att hyra ut till momsbefriade verksamheter under en begränsad period. Det borde gå att lösa på samma sätt som att man kan ansöka om tillfälliga byggnadslov.