DE SVENSKA KRISSTÖDEN
Företagare JO-anmäler Tillväxtverket – ligger ute med en miljon kronor
Företagaren Jonas Kronlund ligger ute med löner för tio månader för permitterad personal. Det handlar om en miljon kronor. Men han får inga svar från Tillväxtverket. Nu JO-anmäler han myndigheten. ”Om jag som företagare hade betett mig på det här viset hade jag suttit i fängelse nu”, säger han till TN.
Jonas Kronlund är vd och grundare av bemanningsföretaget STHLM Retail Staff som drabbats hårt av pandemin. Bolagets anställda bemannar skönhetsdiskar på bland annat flygplatser och event.
Innan pandemin kom slog företaget nya försäljningsrekord och Jonas Kronlund var mitt i planeringen av bolagets tioårsjubileum. Men över en natt avbokade kunderna sina event.
– Vår huvudsakliga verksamhet är flygplatser och kryssningsfartyg. Det gick från en vecka till en annan och plötsligt var orderboken helt tom, berättar Jonas Kronlund.
För att inte behöva säga upp personalen valde Jonas Kronlund att korttidspermittera.
– Vi lyssnade på råden från Regeringen och Tillväxtverket om att behålla personalen för att rädda jobben, så vi har korttidspermitterat så mycket som möjligt istället för att säga upp.
Till en början gick kontakten med myndigheterna smidigt.
– De stora problemen kom i år. Vi har ett gäng som fortsatt är permitterade, vilket vi rapporterade till Tillväxtverket i maj. Sedan fick vi en förfrågan om komplettering där de ville ha information från oss som krävde att vi involverade lönekontoret och våra revisorer, och vi hade bara två veckor på oss att komma in med allt.
JO-anmäler myndigheten – ”Gör sig helt otillgängliga”
Men sedan dess har det inte kommit något besked om årets permitteringar från Tillväxtverket.
– Vi ligger ute med lönerna för 10 månader nu. De som är permitterade får 94 procent av sin lön av oss och sedan ska Tillväxtverket betala ut till oss. Nu rör det sig om ungefär en miljon kronor som vi fortfarande inte fått besked om.
”Tillväxtverket håller oss små och medelstora företag som gisslan”
Efter att ha sökt kontakt med myndigheten upprepade gånger har Jonas Kronlund nu JO-anmält Tillväxtverket för deras hantering av krisstöden.
– De uppmanar oss att behålla vår personal och ansöka om stöd. Sedan gör de sig helt otillgängliga. Det går inte att få tag på någon som kan svara på frågor. Jag har ringt och blivit lovad att någon ska återkoppla, med det sker inte. Om jag som företagare hade betett mig på det här viset hade jag suttit i fängelse nu. Tillväxtverket håller oss små och medelstora företag som gisslan.
Tufft att klara året ut
Nu när pandemin klingar av börjar verksamheten dra igång igen, men innan det finns ett besked från Tillväxtverket vågar Jonas Kronlund inte fatta beslut om nyanställningar.
– Om jag hade fått stödet hade jag vågat anställa mer personal nu när saker och ting öppnar igen. Men nu måste jag hålla hårt i pengarna för att se till att vi klarar oss året ut.
”Känt mig extremt maktlös. Det här är mitt sätt att säga ifrån”
Jonas Kronlund hoppas på att hans JO-anmälan ska belysa problematiken som många företagare har upplevt under krisen.
– Tidigare har jag haft en tilltro till våra system. Men nu har jag känt mig extremt maktlös. Det här är mitt sätt att säga ifrån.
Tillväxtverket bemöter kritiken
Tillväxtverkets pressavdelning svarar Tidningen Näringslivet att det just nu är 3 833 företag som väntar på beslut i sina änden om krisstöd för första halvåret 2021.
”Det är så klart beklagligt att en del företagare fått vänta länge på stödet och dessutom upplever att det är svårt att få kontakt med Tillväxtverket”, skriver Daniel Schale, presskommunikatör på Tillväxtverket i ett mejl.
Tillväxtverket uppger att handläggningstiden för ansökan om stöd till korttidsarbete just nu ligger på cirka sju veckor, men att det tar längre tid för de som behöver komplettera sin ansökan.
”En anledning till att företag kan uppleva att det är svårt att få information om sitt enskilda ärende är att vår support haft begränsad behörighet att lämna ut information i ärenden, något vi har sett över och det pågår ett förbättringsarbete gällande detta”, skriver Daniel Schale.