DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET
Kommunen kör över hennes företag – ”Jag känner mig inte önskad här”
Hotellföretagaren Helena Lundgren miljonsatsade på att expandera – då kom kallduschen. På omvägar fick hon höra om kommunens planer. ”Helt plötsligt får man höra att en kommunal aktör planerar att ta över och kapa ett av mina stora affärsområden”, säger hon till TN.
Helena Lundgren äger och driver Hotell Forsen i Vindelns kommun i Västerbotten sedan 2015. Hit flockas såväl svenska som utländska besökare som vill uppleva det närliggande naturreservatet vid Vindelälven och koppla av i det norrländska lugnet. Hotellet är också en eftertraktad destination för konferenser. Tack vare att man arrenderar den angränsande campingplatsen, kan hotellet erbjuda fler rum till större grupper.
”Det är så märkligt att ingen har kontaktat mig om detta.”
Men nu riskerar ett potentiellt beslut hos kommunen att slå undan benen på hotellverksamheten. I skrivande stund undersöker det kommunala bolaget, AB Bubergsgårdens Friluftsanläggningar, möjligheterna att ta över campingplatsen. Ett prospekteringsprojekt som kommunstyrelsen är villiga att lyssna på. Men Helena Lundgren, som sitter nära kommunens beslutsfattare i egenskap av oppositionsråd (C) och vice ordförande i kommunstyrelsen, har inte informerats.
– Det är så märkligt att ingen har kontaktat mig om detta. Helt plötsligt får man höra att en kommunal aktör planerar att ta över och kapa ett av mina stora affärsområden. Om det inte vore för att vi bor i en liten kommun, hade jag nog inte nåtts av nyheten. Jag fick leta upp informationen själv i det kommunala bolagets protokoll. När jag ringde ansvariga i kommunen för mer information var det ingen som kunde svara på frågor, säger hon.
Helena Lundgren har arrenderat anläggningen i fem år, ett kontrakt som hon vann via offentlig upphandling. Sedan dess har hon haft en god dialog med fastighetsbolaget. Det gör det än mer obegripligt att hon inte har kontaktats, anser hon.
– Det vore en sak om jag var en helt värdelös arrendator, att gästerna klagade och att jag fick dåliga recensioner. Men det har aldrig riktats någon kritik om att man har varit missnöjd med mitt sätt att driva campingen. Tvärtom. Under de fem år som jag har samarbetat med fastighetsbolaget har jag bara fått positiva signaler. Men inte ens när jag ringde det kommunala fastighetsbolaget som arrenderar marken, kände de till de här planerna, säger hon.
Gjort stora investeringar
Även om upphandlingen är tillfällig och måste förnyas vart femte år, är Helena Lundgren av uppfattningen att om det sköts rätt kan samarbetet fortlöpa på obestämd tid.
–Jag har kallt räknat med att om jag är en bra samarbetspartner till kommunen och står för en god service, då kommer kommunen att vara nöjd med mig som arrendator. Därför har jag investerat mycket i marken. Vi har fixat till stugorna så att de fungerar som komplement till hotellet när vi har många gäster. Vi har också utnyttjat det sommarkafé som finns på marken och byggt ut till restaurangverksamhet med serveringstillstånd.
Att bedriva hela anläggningen under samma tak har också skapat stora skalfördelar, berättar hon.
– Oavsett om du ska checka in på hotellet, campingen eller stugorna så har vi samma reception och personal som tar ett helhetsansvar. Det har varit väldigt uppskattat bland gästerna, säger Helena Lundgren.
Campingområdet är numera så integrerat i verksamheten att Helena Lundgren inte ser någon mening med att det ska ligga i kommunal ägo. För ett år sedan erbjöd hon sig därför att köpa loss marken från kommunen, men fick avslag.
– Det var logiskt att lägga bud på marken. Jag har en massa idéer om hur platsen kan förbättras. Samtidigt hade jag länge känt att campingen inte varit en prioriterad investering för kommunen. Det har heller inte funnits några tecken på att kommunen har velat bedriva campingen själva. Hade kommunen varit tydliga med det från början, hade jag förmodligen inte lagt så mycket tid och kraft på att själv investera i campingplatsen. När det under hösten blev känt att kommunen försökte ta över marken, försökte jag återigen lägga bud på marken, men även då fick jag nej.
Lever på lånad tid
Vad som tidigare ansågs vara en stabil och etablerad verksamhet lever nu på lånad tid.
– I bästa fall får jag driva hela anläggningen en sista gång under sommaren 2022. I slutet av mars löper arrendeavtalet ut och fram till dess kan kommunen meddela att de har valt en ny arrendator. Men redan nu verkar det ganska uppenbart att de inte vill gå vidare med mig, säger Helena Lundgren.
”Mina anställda frågar om de kommer att ha ett jobb i sommar och jag vet inte vad jag ska svara. Det här är ett väldigt stort avbräck.”
En sak är säker. Så länge frågan är höljd i dunkel är det omöjligt för Hotell Forsen att planera för framtiden.
– Det här har skapat ett vakuumtillstånd för verksamheten där man måste avvakta och frysa alla framtidsplaner tills kommunen fattar ett beslut. Mina anställda frågar om de kommer att ha ett jobb i sommar och jag vet inte vad jag ska svara. Det här är ett väldigt stort avbräck, det är ju halva min verksamhet vi pratar om, säger Helena Lundgren.
”Det är ovanligt att man hyr ut marken till ett privat företag i ena stunden och i andra stunden bestämmer sig för att man ska driva den själv.”
Rent juridiskt har kommunen rätten på sin sida. Men det är ändå ett ovanligt agerande, menar Helena Lundgren.
– Det finns vissa kommuner som väljer att starta upp och driva sin egen campingplats. Men det är ovanligt att man hyr ut marken till ett privat företag i ena stunden och i andra stunden bestämmer sig för att man ska driva den själv, säger hon.
”Känner mig överkörd”
Även om kommunen följer regelboken så är det under all kritik utifrån en företagsetisk synpunkt, menar Helena Lundgren.
– Det är bedrövligt. Jag känner mig inte så önskad här. Jag hade hoppats att Hotell Forsen kunde vara något som kommunen är stolt och glad över, men det känns tvärtom. Man känner sig ganska överkörd, säger hon.
Kommunens agerande väcker många frågor. Men om det är något Helena Lundgren är mest nyfiken på så är det hur man tänker att ett kommunalt övertagande kommer att förbättra situationen.
– Vad kommer att bli bättre om kommunen driver campingen? Hur kommer det att gynna besökare och medborgare i Vindelns kommun? Vad kommer man att tillföra för mervärde? Det här måste man ha tänkt på. Men det är ingen som ger några svar.
Infekterad strid
Mathias Haglund, kommunstyrelsens ordförande i Vindeln, tillbakavisar kritiken på flera plan. I ett mejlsvar hänvisar han till flera diarieförda protokoll från hösten som visar att kommunstyrelsen ännu inte har fattat några beslut om en ny arrendator. Styrelsen har enbart gett grönt ljus till AB Bubergsgårdens Friluftsanläggningar att presenta tankar om en framtida utveckling av campingplatsen till förmån för dess alpina verksamhet. Enligt protokollen lyfter Bubergsgården konkreta åtgärder som handlar om att stycka upp tomten för att bygga nya fritidshus eller att bygga ut antalet campingplatser.
Kommunen ser precis som Helena Lundgren vikten av en bra kommunikation. Men det är tydligt att åsikterna går isär vad gäller vilken typ av information och när informationen delges.
”Om kommunen menade allvar med att motarbeta osund konkurrens skulle de givetvis inte via sina kommunala bolag ge sig in på en fungerande privat marknad.”
Kommunstyrelsen bedyrar att Helena Lundgren kan känna sig trygg med att om marken skulle övertas av Bubergsgården så ska hon få veta det i god tid, senast vid utgången av mars 2022 vilket ger en uppsägningstid på nio månader.
Slutligen markerar Mathias Haglund med ett tydligt ”Nej!”, att han inte kan förstå Helena Lundgrens frustration att som företagare bli överkörd utan information eller förvarning. Tvärtom hävdar han att möjligheterna att se över alternativ verksamhet är positivt eftersom det motverkar osund konkurrens och gynnar enskilda näringsidkare.
– Om kommunen menade allvar med att motarbeta osund konkurrens skulle de givetvis inte via sina kommunala bolag ge sig in på en fungerande privat marknad och låtsas driva affärsverksamhet med skattemedel, svarar Helena Lundgren på repliken.