Plastpåseskatt toppar TN:s mest-lästa-lista

Den plastfria påsen som ser ut som en plastpåse och därför beskattas, samt miljöinspektören som skickade en faktura på 37 000 kronor efter en timmes inspektion. Det är två av de mest lästa artiklarna sedan TN startade i maj. Här är hela listan.

Bild: Privat

1. Domen: Plastfria påsen ser ut som en plastpåse – ska beskattas. Helsingborgsföretaget har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger – men ändå ska de beskattas, enligt en ny dom. ”Det är rent åt skogen”, säger företagaren Åke Rosén.

Bild: ADAM IHSE / TT

2. 37 000 kronor för en timmes miljöinspektion – ”Jag bara gapade”. Fakturan som hon fick var brutal: 37 000 kronor för en timmes miljöinspektion på frisersalongen. Sara Eriksson har nu gått vinnande i striden med kommunen. ”Jag bara gapade, trodde först att det vara en bluffaktura”, säger hon.

Bild: Sören Andersson

3. Högutbildad, erfaren och arbetslös – "Arbetsförmedlingen är en bluff". Hon är uppväxt på Östermalm i Stockholm, har en akademisk examen och har jobbat i hela sitt liv. Sedan drygt ett år tillbaka är Ulrika Martin arbetslös – något som hon aldrig trodde skulle hända henne. Men Arbetsförmedlingen har hon inget förtroende för. ”De har inte förstått sitt uppdrag”, säger hon.

Bild: Mostphotos, Privat

4. Myndighet vägrar betala – driver företaget mot konkurs. Trafikverket håller inne betalningen till ett företag efter en tvist om utfört arbete. Nu tvingas företaget till rekonstruktion för att inte gå i konkurs och har gjort sig av med 25 anställda. ”Ett sånt här maktmissbruk tar död på företag”, säger vd:n Joakim Stenqvist.

Bild: Gunnar Menander/GMPP

5. Professor: För många pluggar till låtsasjobb. Normen att det är fint med en högskoleutbildning och mindre fint med en praktisk utbildning skapar en allt skevare arbetsmarknad. Samtidigt som näringslivet skriker efter yrkesutbildade examineras allt fler till jobb som egentligen inte behövs. Det menar ekonomiprofessorn Mats Alvesson.

Foto: Privat

6. Företagaren: Arbetslösa säger nej till jobb – bidragen för höga. Hon var 55 år, hade aldrig jobbat förr och är analfabet. Det hindrade inte Sadoo Iskandarani att satsa på henne. ”Nu är Rabia hjärtat i vårt kök”, säger han. Men trots att han erbjuder bra löner, säger många nej till ett jobb – de går hellre på bidrag.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / Pressbild

7. Ekonomen: Därför tackar arbetslösa nej till jobb. 1,3 miljoner människor i Sverige kan inte försörja sig själva, visar nya siffror. Ekonomen Jacob Lundberg har räknat på värdet för människor att gå från bidrag till jobb. ”Människor tackar nej till jobb som vore samhällsekonomiskt effektivt om de tog”, säger han.

Bild: Curt-Robert Lindqvist

8. Kärnkraftverken larmar om stängning – ”Alla måste få veta”. Ringhals och Forsmark har gått ut med ett ”urgent market message” till den svenska elbörsen. Nu kan kärnkraftverken tvingas stänga inom bara några år. ”Det är fakta som alla måste få veta”, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark. Anledningen är att regeringen inte ger besked om hur uttjänt kärnbränsle ska förvaras.

Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum. Bild: Berg-Rusten, Ole;/Mostphotos, pressbild

9. Professor: Fler än 1,3 miljoner försörjer sig inte genom arbete. 1,3 miljoner svenskar försörjer sig inte genom eget arbete, enligt Svenskt Näringsliv. Professor Johan Eklund menar att siffran egentligen är betydligt högre. ”Drygt 1,8 miljoner svenskar kan inte försörja sig själva”, säger han.

Bild: Karl Melander/ TT, Mostphotos

10. Efter Cementa: Här är nya industrikrisen – ”Tröstlöst”. ”Det är en väldigt olycklig situation”. Miljörättsjuristen Pia Pehrson menar att den svenska tillståndsprocessen har gått överstyr och att industrisatsningar är dömda på förhand. Cementa är bara början, företagsetableringar kommer att stoppas på löpande band, varnar experter.