CORONARESTRIKTIONERNA
Karantän drabbar företagen – ”Vi har skyhöga frånvarosiffror”
Drygt 7 av 10 företag menar att restriktionerna påverkar dem negativt, visar en färsk undersökning. Kritiken riktas främst mot den nya karantänsregeln. ”Den drabbar oss hårt. Vi har skyhöga frånvarosiffror”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, till TN.
Allt fler företag kritiserar de nya restriktionerna. 6 av 10 företag uppger i Svenskt Näringslivs företagarpanel att begränsningarna av möten och större tillställningar påverkar dem negativt. Men det är den nya karantänsregeln som sticker ut rejält i undersökningen – fler än 7 av 10 företag, 72 procent, svarar att de har problem med den.
– Regeln innebär att även symptomfria ska stanna hemma i sju dagar om någon i familjen har covid-19. Det gör att väldigt många friska stannar hemma och det blir problematiskt för många företag, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom vid Svenskt Näringsliv.
”Till väldigt stor del beror frånvaron på att folk sitter i karantän, inte för att de är sjuka”
Ett företag som känner av de nya restriktionerna är Apotea.
– Karantänsregeln är utformad så att företag och organisationer utsätts för en enorm belastning. Den drabbar oss hårt. Vi har skyhöga frånvarosiffror. Till väldigt stor del beror frånvaron på att folk sitter i karantän, inte för att de är sjuka. Det blir väldigt svårt få ihop verksamheten med här reglerna, säger vd:n Pär Svärdson.
Orimliga konsekvenser
Lotta Boman som driver Sigtunahöjden med hotell, restaurang och konferens anser att rådande restriktioner är för långtgående, klockan 23-regeln för öppettider och karantänsregeln i synnerhet.
– De är orimliga med tanke på konsekvenserna. Familjekarantänen drabbar väldigt många och det ser man ju nu med att hålla samhället igång. Just nu har den ingen effekt uppenbarligen, säger hon.
Sigtunahöjden har just nu 20 procent av personalstyrkan hemma och alla kan inte jobba på distans.
– Alla som är hemma söker smittbärarpeng. Sjukfrånvaron är inte större än vanligt. Det är framför allt familjekarantänen som ställer till det.
Skolkoncernen Academedia kämpar också med hög frånvaro. Smittspridningen har exploderat efter nyår och på vissa skolor är över 50 procent av personalen sjukskriven. I höstas fokuserade skolkoncernen på att försöka stoppa smittspridningen men har nu gått över till att göra allt för att överhuvudtaget kunna bedriva undervisning.
– Alla elever får undervisning i någon form. Men det varierar kraftigt hur stor del av undervisningen vi kan ha i lokalerna och hur stor del som måste ske på distans. Som det är nu kan vi inte längre kontrollera smittans framfart, nu måste vi istället tänka på vad vi kan göra för att hålla igång undervisningen, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör, till TN.
”Det kan innebära att alla i familjen är borta från jobb och skola under lång tid”
Även Acedemedia pekar ut karantänsregeln som problematisk. Paula Hammerskog uppger att en del av den höga sjukfrånvaron beror på att personal och elever faktiskt har symptom eller är sjuka. Men majoriteten av sjukfrånvaron beror på att personal och elever satt sig i hemkarantän för att covid-19 konstaterats hos någon familjemedlem.
– För en typisk familj med två vuxna och två barn kan det innebära att alla i familjen är borta från jobb och skola under lång tid om de får covid efter varandra, säger Paula Hammerskog.
Dopar sjuktalen med friska personer
Företagen ifrågasätter om karantänsregeln verkligen är värd kostnaden den för med sig för samhället. Apotea vill att regering och myndigheter gör en rejäl utvärdering av regeln.
– Jag tror att måste man titta på de olika restriktionerna och bedöma kostnaden i förhållande till effekten. Det är viktigt att det inte görs av slentrian eller plakatpolitik utan efter faktiskt effekt. Som lekman har jag svårt att bedöma effekten för smittspridningen men jag kan se att kostnaden är väldigt hög. Jag tror att det finns bättre metoder för att minska smittspridningen än att ha de här enorma sjuktalen som exploderat idag. Nu dopar man sjuktalen med friska personer, säger Pär Svärdson.
”Eftersom läget är så kaotiskt på en del håll befarar jag att folk kommer att börja bryta mot reglerna”
Academedia menar att det behövs göras en riskavvägning av karantänsregeln där myndigheterna måste bestämma sig för vad som är viktigast: att minska smittspridningen eller ha ett fungerande samhälle.
– Om det viktigaste är att samhället fungerar någorlunda, då kan vi inte ha kvar hemkarantänen eftersom så många försvinner. Detta är en riskavvägning som samhället måste göra och den får inte lämnas över till företag och organisationer. Eftersom läget är så kaotiskt på en del håll befarar jag att folk kommer att börja bryta mot reglerna. Myndigheterna måste kunna motivera varför man inför en regel annars underminerar man sitt eget förtroende, säger Paula Hammerskog.
Liten förståelse för restriktionerna
Apotea har omfattande regler när det gäller covid-smittan. Företaget kräver att alla anställda och konsulter är vaccinerade och ingen ovaccinerad släpps in på området. Apotea har också haft en vaccinationsbuss utanför arbetsplatsen så att de anställda kunnat ta sprutorna på arbetstid. Sedan drygt en vecka covidtestar företaget all sin personal – runt 1 000 anställda – med hjälp av snabbtester. Apotea säljer apoteksvaror, där bland annat snabbtester ingår i sortimentet, och har därför god tillgång på testkit. Ett snabbtest kostar 40 kronor.
– Det är mycket pengar men det blir ännu dyrare att ha medarbetare sjuka. Det här är ett sätt för oss att öka säkerheten för våra anställda, folk kan ju faktiskt bli allvarligt sjuka, så vi gödslar med snabbtester. Det innebär också en stor ekonomisk vinst om vi kan minska smittan på jobbet, säger Pär Svärdson.
Det är allt färre företag som har förståelse för restriktionerna, framgår av Svenskt Näringslivs undersökning. Bara 10 procent av företagen svarar att de har en större förståelse för de nya restriktionerna än tidigare, medan 48 procent uppger att de har mindre förståelse.
– Det är en stämningsmätare på att många företag tycker att restriktionerna är problematiska. Nu behöver regering och myndigheter framför allt se över karantänsregeln, antingen ta bort den helt för symtomfria eller åtminstone korta antalet dagar, säger Jonas Frycklund till TN.
Saknar proportioner
Sigtunahöjdens Lotta Boman menar att restriktionerna inte står i proportion till nyttan.
– Vi har öppet men ingen vill komma. Alla konferenser är avbokade utom ett ytterst fåtal. Just den politiska korrektheten att inte arrangera möten blir i vår värld väldigt märklig då resten av samhället är igång.
– Varför ska vår näring ta smällen när resten av samhället är igång? Vi har jobbat smittsäkert enligt alla restriktioner och är proffs på detta efter snart två år. Om man kan vara trygg någonstans så är det hos oss, avslutar hon.