DET SVENSKA LANTBRUKET
Larmet: Lantbrukare funderar på att lägga ner
Ekonomi (TT)
Många svenska lantbrukare riskerar att behöva lägga ner sina verksamheter. Det larmar nu flera länsstyrelser om i ett mejl till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
I ett mejl undertecknat av fem landshövdingar larmar flera länsstyrelser i landet om lantbrukare som på grund av för låg lönsamhet funderar på att lägga ner sin verksamhet. Skenande kostnader av bland annat foder, diesel och el de senaste månaderna är den främsta orsaken. En grisbonde som Ekot har pratat med har på kort tid fått en fördubblad månadskostnad – en ökning med 40 000 kronor i månaden.
Landshövdingarna skriver i mejlet att det behövs snabba åtgärder och att de vill ha ett möte med regeringen med kort varsel, uppger radion.
Nyligen kom Jordbruksverkets uppdaterade analys av lantbruket vilken visar att kostnadsutvecklingen drog iväg i slutet av året, men att ekonomin var oförändrad 2021 jämfört med 2020, något som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) inte ansåg stämma, då lantbrukare inte gjorde de inköp man behövde i slutet av året på grund av höga priser och brist på gödning.
Redan i december flaggade LRF om en dyster framtidstro bland bönder, när man presenterade sitt index över de gröna näringarna för det fjärde kvartalet. Men Jordbruksverket belyser också en stor oro bland svenska jordbrukare inför årets utvecklingen. Bland annat lyfts ett värstascenario fram med en miljard i tappade intäkter.
Sedan tidigare har flera riksdagspartier krävt krispaket för sektorn och på fredagen meddelade Kristdemokraterna i ett pressmeddelande att de har lämnat in en begäran om en särskild debatt i riksdagen om den ekonomiska situationen inom lantbruket.
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) uppgav för TT tidigare i veckan att hon ännu inte kan uttala sig om behovet av stöd till bönderna i vår, innan näringsdepartementet bedömt Jordbruksverkets analys.
Johanna Engman/TT