DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Bakslag för tillverkare – nya plastpåsen ska också beskattas

Bild: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Plastpåsetillverkaren Bengt Lundin AB i Arvika har drabbats hårt av den nya skatten på plastbärkassar. Enligt ett besked från Skatterättsnämnden kommer nu även deras flergångsbärkasse att beskattas. ”Luften gick fullständigt ur”, säger Lars Lundin, seniorrådgivare på företaget.

Den nya skatten på plastbärkassar innebär tre kronors skatt på bärkassar och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre.

Enligt lagen finns inga krav på bärkassens tjocklek. Men bärkassar som är avsedda för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas omfattas inte av skatten.

Därför valde plastpåsetillverkaren Bengt Lundin AB i Arvika att tillverka en plastbärkasse som de anser uppfyller kraven.

Den nya flergångsbärkassen är godkänd av det statliga forskningsinstitutet RISE som har gjort tester som visar att bärkassen klarar att bära upp till 13 kilo minst 50 gånger hem från affären.

Skatterättsnämnden, som inte var helt enig i sitt beslut, menar dock på att plastbärkassen är skattepliktig.

Bland annat skriver nämnden:

”Även om plasten i Bolagets påse är lite kraftigare, är påsen till storlek, utformning samt material av samma typ som används inom detaljhandeln för att konsumenter ska kunna packa och bära hem varor, men enligt nämndens mening inte av sådant slag att den typiskt sett återanvänds ett stort antal gånger”.

Lars Lundin, seniorrådgivare på företaget Bengt Lundin AB, säger att företaget kommer att överklaga.

– Luften gick fullständigt ur mig när jag läste beskedet. Vi har under en lång tid utvecklat våra tillverkningsprocesser för att vara så hållbara som möjligt. Det är dokumenterat. Dessutom kan vi påvisa att vi har utvecklat och marknadsfört påsen för varaktigt bruk. Därmed borde den inte beskattas.

Företaget Bengt Lundin AB har redan producerat 200 000 flergångsbärkassar och börjat försäljningen.

– Vi har stoppat morgondagens leverans om 100 000 flergångsbärkassar, vi får ta ’tre djupa andetag’ och utvärdera om vi ska ta risken om 600 000 kronor eller stanna vid nuvarande risk.