DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Nya siffror: Svenska kapitalskatten bland OECD:s högsta
Finansminister Magdalena Andersson har upprepade gånger påstått att Sverige har en ”väldigt låg kapitalbeskattning”. Men nya beräkningar visar att hon har fel. Sverige har den femte högsta kapitalskatten i OECD, visar en ny rapport.
”Vi har internationellt en väldigt låg kapitalbeskattning”, sa Magdalena Andersson till TT den 20 december. Och hon har sagt det i flera medier.
Men enligt en ny rapport från Timbro som publiceras i dag (29 april) är finansministerns uttalanden direkt felaktiga. Beräkningarna visar en helt annan bild.
– Vi har räknat ut den genomsnittliga skatten på kapital i 30 länder med hjälp av statistik från OECD. Sverige hamnar på en femte- eller åttondeplats. Magdalena Anderssons påstående är alltså helt fel, säger Timbros chefsekonom Jacob Lundberg till Tidningen Näringslivet.
Hamnar över OECD-snittet
I beräkningarna ingår kapitalinkomstskatt, bolagsskatt, fastighetsskatt och stämpelskatt på fastigheter. Osäkerheten i Sveriges placering beror på att intäkterna från kapitalinkomstskatten måste beräknas ungefärligt, eftersom de flesta länder beskattar arbetsinkomster och kapitalinkomster tillsammans, förklarar Jacob Lundberg.
– Även om vi tittar specifikt på skatten på utdelningar från börsbolag hamnar Sverige över OECD-snittet, säger han.
När det gäller skatt på aktieutdelningar från börsbolag har Sverige den nionde högsta skatten, visar rapporten. Även när den sammanlagda skatten på utdelningar, både bolagsskatt och kapitalinkomstskatt, undersöks så hamnar Sverige över OECD-snittet.
Oavsett hur man räknar så har Sverige högre kapitalskatter än de flesta andra länder. Att finansministern inte låtsas om det är oroande, menar Jacob Lundberg. Timbros förslag är att sänka kapitalinkomstskatten till 15 procent och att halvera bolagsskatten.
– Höga skatter på kapital gör sparande, investeringar och entreprenörskap mindre lönsamt. Kapitalskatterna borde sänkas, inte höjas.