ELKRISEN

Gaskrisen tvingar svenskt sockerbruk elda med olja i Danmark

Jesper Thomassen, vd Nordic Sugar. Sockerbetor lastas vid fabriken i Örtofta. Foto: Nordic Sugar

Sveriges enda sockerfabrik flyttar delar av sin produktion till en oljeeldad fabrik i Danmark. ”Gasbristen har tvingat oss att ta ett steg tillbaka i vårt klimatarbete”, säger Jesper Thomassen, vd på Nordic Sugar, till TN.

Sverige har drabbats relativt lindrigt av bristen på naturgas som uppstått på grund av kriget i Ukraina eftersom beroendet är litet. Men den svenska livsmedelssektorn känner av krisen desto mer.

– Gas står för två procent av det svenska energibehovet men det är två väldigt viktiga procent. Med hjälp av gas tillverkas insatsvaror som behövs i andra delar av väldigt viktiga industrier, säger Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, till TN.

Stabila förutsättningar viktigt

Nordic Sugar har som Sveriges enda sockerproducent ett viktigt uppdrag att leverera råvaror till producenter inom nästan alla grenar av livsmedelsindustrin. I Norden och Baltikum förser företaget cirka 30 miljoner konsumenter med socker under varumärket Dansukker.

För att företaget ska klara sitt uppdrag behövs stabila förutsättningar men bristen på naturgas som uppstått i kölvattnet av kriget i Ukraina har förändrat läget drastiskt. Nordic Sugar flyttar nu delar av sin produktion från fabriken i Örtofta utanför Lund till en fabrik i Danmark för att minska gasberoendet.

– Det är klart att det blir en dyrare lösning att skeppa våra betor till Danmark och de arrangemang som nu görs jämfört med om allt var som vanligt. Men för oss handlar det om att ta ansvar så att våra kunder får sin råvara och kan köra sin produktion, säger Jesper Thomassen, vd på Nordic Sugar.

Investerat massivt i fabriken

Fabriken i Örtofta ställde om till naturgas på 1980-talet. Den danska fabriken eldas med olja där leveranserna är säkrare. Olja påverkar dock miljön mer negativt än gas.

– Gasbristen har tvingat oss att ta ett steg tillbaka i vårt klimatarbete och tänka i två spår. Det är en synnerligen svår och komplex situation inte bara för oss utan för hela industrin. Dagens läge med kriget i Ukraina, sanktioner och skenande energipriser har inte kunnat förutses, säger Jesper Thomassen.

De senaste fem åren har Nordic Sugar investerat massivt i Örtofta. Fabriken ska bli en av de modernaste sockerfabrikerna i Europa med en tydlig klimatprofil. Hela den svenska verksamheten ska samlas till en enda fabrik. Totalt handlar det om en satsning på en miljard kronor.

För att möta den nuvarande osäkra situationen planerar Nordic Sugar att i år konvertera två pannor till lättolja i Örtofta för att säkerställa den produktion som ska ske i Sverige. Under nästa år planerar företaget att investera i fler konverteringar till lättoljeeldning.

– Med denna omställning kan vi säkerställa att vi från nästa år kan avverka hela den svenska sockerproduktionen om situationen på gasmarknaden inte förändras. Vi arbetar också för fullt med vår gröna omställning för att på sikt också kunna lämna naturgasen. Vårt mål är att vara koldioxidneutrala till 2045, säger Jesper Thomassen.

Sockret kommer att bli dyrare

Bedömningen är att de svenska priserna på socker kommer att öka kraftigt.

– Marknaden genomgår en väsentlig prishöjning som träder i kraft i höst men detta har inte med vårt produktionssamarbete med Danmark att göra. Det är en kombination av underskott på marknaden och de skyhöga energipriserna som ligger bakom detta, säger Jesper Thomassen.

Patrik Strömer, Livsmedelsföretagen.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen menar att politikerna måste ta ett tydligare ansvar för Sveriges problem med energiförsörjningen.

– Energileveranserna fungerar ju inte och ansvaret faller rimligen på nuvarande regering. Pandemin visade oss hur viktigt det är med politisk beslutsförmåga när verkligheten ändrar sig. Vi får signaler från industrin att energisituationen kan leda till minskad produktion och ökad arbetslöshet, säger Patrik Strömer.

Nordic Sugar menar också att politikerna måste lösa energiproblemet både på kort och lång sikt, annars hotas svenska jobb.

– En osäker energiförsörjning skapar oerhörda störningar i den svenska livsmedelsproduktionen. Om inte läget stabiliseras kan det på sikt betyda att företagen väljer att etablera sig i andra länder med stora konsekvenser inte bara för Skåne utan för hela Sveriges arbetsmarknad, säger Jesper Thomassen till TN.