DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Företagare fast i limbo – Väntat på stöd i tio månader

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. Bild: Jessica Gow/TT

”Det är som att vara fast i limbo”. Så beskriver företagaren Kristina Backman sin tillvaro efter att ha väntat på krisstöd sedan pandemins start.

2017 valde konsulten och projektledaren Kristina Backman att sadla om och bli egenföretagare. Då tog hon över Sveriges äldsta spel- och tobaksbutik i Gamla stan.

– Jag tog över bolaget 2017 och la in alla mina sparade pengar i projektet. Planen var att jag skulle kunna ta ut lön från januari 2020.

Väntat nästan ett år

Men 2020 blev inte riktigt som planerat. Nu har Kristina Backman väntat på stöd i tio månader.

– När pandemin slog till hade jag en heltidsanställd. Jag ansökte om stöd för korttidspermittering från Tillväxtverket och fick svar att jag skulle få stöd utbetalt. Vid en senare avstämning får jag veta att min ansökan nekas och att jag enligt Tillväxtverket inte har någon anställd. Jag skickar då in lönespecifikation för min anställda och deklarationer som visar att jag har betalat skatt och sociala avgifter.

”Det tog alltså fyra månader innan de ens skickade min överklagan vidare”

Flera månader senare, i december 2020, får Kristina Backman ett nytt beslut, även det ett avslag.

– Jag skickade in en överklagan på en gång. Den 27:e mars i år skickade Tillväxtverket över 5 000 överklagade beslut till förvaltningsrätten, det tog alltså fyra månader innan de ens skickade min överklagan vidare.

Uppdrag Granskning har tidigare uppmärksammat att Tillväxtverket gjort många felbedömningar. Ett av felen som har uppmärksammats är att Tillväxtverket använder fel jämförelsemånad, den månad som används för att se vilken lön de anställda hos ett företag har haft. Enligt lag ska Tillväxtverket jämföra med den kalendermånad som infaller tre månader före den månad då myndigheten fattar sitt beslut. Men det har uppdagats att Tillväxtverket istället jämför med den kalendermånad som infaller tre månader innan det första stödet betalas ut. Kristina Backman misstänker att det är just det som har drabbat henne.

– Min anställda började jobba här första januari 2020. Enligt förvaltningsrätten är det januari som ska vara jämförelsemånaden, men Tillväxtverket verkar ha tittat på december istället.

Hård kritik mot Tillväxtverket

Bemötandet från Tillväxtverket har varit under all kritik.

– Jag förstår faktiskt inte varför de har en support, när man väl kommer fram får man inte svar på en enda fråga och man får ingen möjlighet att prata med sin handläggare. Som privatperson eller företag har man tre veckor på sig att överklaga en dom, samtidigt kan Tillväxtverket lägga 5 000 ärenden på hög i flera månader. Tillväxtverket ska finnas till för att hjälpa oss företagare. Jag förstår inte hur det har blivit såhär.

”Det är nu pengarna behövs, eller egentligen för ett halvår sedan”

Uppdrag Granskning uppmärksammade att Tillväxtverket har väntat i upp till fem månader med att skicka ärenden vidare till Förvaltningsdomstolen, vilket bryter mot förvaltningslagen, men det gör också att det tar väldigt lång tid för företagen att få svar.

– Jag har fått säga upp min anställda eftersom jag inte har fått ut några pengar. Jag väntar fortfarande på beslut. Jag har inte fått ut en krona på tio månader. Det är nu pengarna behövs, eller egentligen för ett halvår sedan. Om det går ytterligare sex månader utan att något händer är det många av oss småföretag som inte kommer finnas kvar, säger hon.

– Om jag hade vetat hur det skulle bli för ett år sedan hade det varit bättre att stänga ned verksamheten på en gång, men då blev man lovad stöd. Men jag får inte ut något stöd och jag kan inte heller sälja verksamheten i rådande situation och få tillbaka mina investeringar, det är som att vara fast i limbo, fortsätter hon.

Fått slänga snus för en kvarts miljon

Kristina Backman är även fundersam över hur omställningsstödet är utformat.

– Omställningsstödet beräknas på omsättningen, inte resultatet. Jag säljer tobak och snus som har ett bäst före datum. Jag har fått slänga snus för över en kvarts miljon, det påverkar inte omsättningen. Det är väldigt provocerande. Stöden riktar sig uppenbarligen till de stora industrierna, där verkar det ha fungerat hur bra som helst. Men 96 procent av Sveriges företag är småföretag. Om man uppmanar hela befolkningen att stanna hemma måste man förstå hur handeln påverkas och ersätta drabbade företag.

Laura Brandell Tham, Tillväxtverket.

Tidningen Näringslivet har även varit i kontakt med Tillväxtverket. Laura Brandell Tham, chef för sekretariatet om korttidsarbete:

– Tillväxtverket har tillämpat jämförelsemånad utifrån lagens syfte, för att säkerställa att stöd inte lämnas för arbetstagare som anställs under stödperioden. Vårt mål är att förhindra fusk och värna skattemedel. Man ska inte kunna anställa en person ena dagen och ansöka om stöd för den nästa dag. Förvaltningsrätten har i ett antal överklagade ärenden gjort en annan bedömning, som innebär att jämförelsemånaden kan infalla under själva stödperioden, med konsekvensen att personer som anställs då kan omfattas av stödet, skriver Laura Brandell Tham i ett mail.

Ser över rutiner

Tillväxtverket har sett över rutinerna för överklaganden.

– När vi har sammanställt alla överklaganden har det framkommit att en större mängd överklaganden inte har skickats skyndsamt till Förvaltningsrätten. Vi har en dialog med Förvaltningsrätten om detta och dessa cirka 5 000 ärenden har nu skickats till dem.Tillväxtverket är medvetet om de krav på handläggningen som förvaltningslagen uppställer och har sett över våra rutiner för att detta inte ska inträffa igen.

Myndigheten planerar att anställa mer personal och effektivisera arbetet för att försöka snabba på processerna.

– Från vår sida gör vi allt för att hanteringen ska vara så skyndsam som möjligt. Vi har anställt cirka 200 nya handläggare sedan årsskiftet och kommer att anställa ytterligare cirka 100 före halvårsskiftet. Vi effektiviserar också våra handläggningsprocesser, bland annat genom att öka automatiseringen.