ELKRISEN

Många vill spara el – men satsar fel

Att ha julstjärnan tänd kan man unna sig enligt Vattenfalls klimatcoach, så länge det är en led-lampa. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT/NTB

Ekonomi (TT)

En ny undersökning från Vattenfall visar att det folk helst ägnar sig åt när det kommer till elsparande är det som ger minst effekt.

Det som verkligen ger effekt – som att duscha kallare – vill många däremot undvika.

I en undersökning från Vattenfall, som genomförts av Kantar Sifo, framgår att en majoritet av de tusen tillfrågade planerar att skära ned på sin energikonsumtion i vinter.

Den visar också att många redan har börjat på olika sätt. Hela 71 procent uppger att de numera släcker lamporna. Och 33 procent uppger att det är något som de planerar att göra framåt.

Satsa på led-lampor

Enligt Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, är det tydligt att folk vill göra något åt sin energiförbrukning. Främst av ekonomiska skäl, men också på grund av miljöskäl och läget generellt i omvärlden.

– Många har redan börjat, men man börjar inte med de enkla sakerna som ger stor effekt, säger han.

Att släcka lamporna är bra, och kan ge en samhällseffekt om alla gör det kontinuerligt, men det är knappast där den stora besparingen finns, säger han.

Det blir extra tydligt i följande exempel: Att ha adventsljusstakar, julgran och julstjärnor tända i fem timmar per dag under hela december drar lika mycket el (om det är led-lampor) som en varm dusch på 2,5 minuter.

– Det är bra att människor har fått in beteendet att släcka lamporna i rum de inte är i, och att de drar ut sladdar, men jag tycker att man kan unna sig att ha lite tänt nu i vinter så länge det är med led, säger Lasse Ejemark.

De stora effekterna kommer i stället av kortare duschar och sänkt inomhustemperatur. Enligt Lasse Ejeklint minskar två grader kallare inomhus energibehovet för uppvärmning med 10 procent på ett år.

Vill duscha varmt

Dock uppger 33 procent av de tillfrågade att de helst undviker att dra ned på temperaturen när de duschar och 23 procent uppger att de gärna inte sänker inomhustemperaturen.

– När det kommer till duschandet kan man både begränsa tiden och fundera på vad man har för duschmunstycke, säger Lasse Ejeklint.

Den som vill ta reda på om munstycket slösar på vatten kan ställa en tiolitershink under och slå på vattnet.

– Om hinken fylls på under en minut kan det vara läge att byta munstycke.

Johanna Ekström/TT

Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall. Bild: Jeanette Hägglund/TT