ELKRISEN

Felet på kärnkraftsreaktorn åtgärdat

Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, stoppades på onsdagen på grund av ett turbinfel. På onsdagskvällen var felet åtgärdat och en mjukstart av reaktorn påbörjad.

– Störningen som orsakade stoppet är åtgärdad, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på ägaren OKG, till TT.

Oskarshamn 3 producerar normalt 1 400 MW, vilket gör reaktorn till Sveriges största tillverkare av el. Det innebär att en dryg tredjedel av den svenska kärnkraftselen var utslagen under flera timmar.

Désirée Liljevall på OKG meddelade vid 19-tiden på onsdagen att turbinfelet var åtgärdat. Från klockan 21.30 är kärnkraftverket i drift igen, men det beräknas ta 60 timmar innan reaktorn når full kapacitet.

– Vi påbörjar en lugn och metodisk fasning. Vi startar först när vi har kontrollerat att allt fungerar som det ska och så följer vi alla rutiner noga, säger hon.

Kontrollerade systemen

Kommunikationschefen kan inte gå in på detaljer kring felet.

– Men jag kan säga att när en anläggning av den här storleken stoppas är det många saker som ska verkställas per automatik. Så i samband med att vi åtgärdade störningen verifierade vi också att alla system fungerade som de skulle vid stoppet, säger hon.

Normalt brukar turbinfel vara av det mindre allvarliga slaget.

– Det är mycket värre om det är på reaktorsidan, sade Svenska kraftnäts driftschef Pontus de Maré till TT tidigare på onsdagen.

Sedan tidigare står Ringhals 4 stilla med en normal elproduktion på cirka 1 100 MW, preliminärt till sista januari, till följd av reparation inne i reaktorn. Det är problem som är krångligare att laga till följd av radioaktiviteten.

Fyra reaktorer igång

Därmed var på onsdagen bara fyra av sex reaktorer i Sverige i drift, tre i Forsmark och en vid Ringhals.

Inför torsdagens prissättning på Nord Pool är uppgången knappt mätbar jämfört med onsdagen, 41 öre/kWh jämfört med 36 öre i elområde 3 och 4, det vill säga södra Sverige.

Redan innan onsdagens stopp var bedömningen att Sverige kommer att vara beroende av elimport cirka 30 timmar i vinter, enligt Svenska kraftnäts bedömning. I sig inget allvarligt, men eftersom elläget i Europa är allmänt besvärligt finns risken att det då inte finns någon import att tillgå. Det är därför det har talats om nödvändigheten av att koppla bort hushåll från elnätet, främst i Sydsverige, för att inte skapa allvarligare kollapser av hela elnätet.

Olle Lindström/TT

Joakim Magnå/TT