ELKRISEN

Företag rasar mot risk för nedsläckningar: ”En mardröm”

”Det som bäst kan beskriva läget nu är väl kaos”, säger Ola Ringdahl, vd på Lindab. Bild: Mostphotos, Pressbild

Nyligen avslöjade TN att Malmö kan bli strömlöst i dagar vid en större störning. Även mindre avbrott i vinter vore en mardröm, rasar företagen. ”Om det blir frånkoppling en timme tar det fyra timmar att få igång maskinerna igen. Vi pratar om miljontals kronor”, säger Ola Ringdahl, vd på Lindab, till TN.

TN kunde nyligen berätta om södra Sveriges omfattande elproblem och risk för manuell frånkoppling. Ett av de företag som drabbas hårt av elproblemen är Lindab, som utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar inom bygg- och ventilationssektorn. De har i dag cirka 4 500 anställda och är etablerat i 20 länder.

Företaget har verksamhet på 37 olika platser i Sverige varav majoriteten ligger i Skåne där omkring 900 anställda arbetar. Bara i Skåne förbrukar bolaget 16 miljoner kilowattimmar per år, berättar vd Ola Ringdahl för TN.

Ola Ringdahl, vd för Lindab, konstaterar att hela elsituationen slår mycket hårt mot företagen. Bild: Pressbild

Elpriser som skenat till flera kronor per kilowattimme slår mycket hårt mot verksamheten.

– Prisbilden är jätteallvarlig för svensk industri. Det är inte bara det att det blir dyrare för alla utan det gör också att investeringar som man tänkt göra i vidare elektrifiering sätts på paus. Sådana här trevliga miljösatsningar som fossilfritt stål i norra Sverige kan ju inte ske om vi inte löser problemet med den planerbara elen i södra Sverige exempelvis. Och det vore ju olyckligt om man inte kan genomföra det.

”Det vore så klart en mardröm som jag inte önskar någon men då skulle man i alla fall inse att det här inte bara är lobbyism och skrämselpropaganda vilket vissa tycks tro”.

Han poängterar också att många av de stora företagen i Sydsverige är beroende av det gasnät som går upp längs Västsverige. Att koppla sig fri från gasberoende bygger också på planerbar el, liksom elektrifiering av inte minst fordonsflottan.

– Sverige hade ett jättebra system förr, men det som bäst kan beskriva läget nu är väl kaos. På längre sikt behöver vi mer kärnkraft både i södra och norra Sverige men kortsiktigt handlar det om att kraftvärmen får producera för fullt, att man inte stoppar de vattenkraftverk som finns samt att man tillåter de fossileldade kraftverken som finns kvar att fortsätta verka, säger Ola Ringdahl.

Rullande nedsläckning vore en mardröm

Och då är det hittills bara priserna som plågat företagen. Om det blir aktuellt med rullande nedsläckningar så vore det en mardröm, menar han.

– Om det blir frånkoppling en timme tar det fyra timmar för oss att få i gång maskinerna igen. Vi måste då också kassera ganska mycket material så vi pratar om miljontals kronor vid själva avbrottet och sedan får man lägga till produktionsbortfall, så det är klart att vi drabbas väldigt hårt.

– Värst av allt är ju att ingen riktigt vet vad som kommer att hända och hur snabbt man kan få i gång elen igen eftersom detta aldrig testats.

Ola Ringdahl tycker att man borde ha kämpat för att behålla Öresundsverket. Istället monterades det ned och såldes till Asien. Bild: Johan Nilsson / TT

Han är besviken på Svenska kraftnät, som han anser borde ha kämpat för att behålla Öresundsverket i effektreserven.

– Visserligen har de varit aktivt motarbetade av politiker men de har samtidigt ansvar för att skydda Sveriges elsystem och där har de inte hållit en tillräckligt tydlig linje.

I en Di-intervju redan i september 2021 varnade Ola Ringdahl för att södra Sverige hotas av blackout. I dag är hotet ännu mer reellt och även om han så klart hoppas på att vintern blir mild och att så mycket som möjligt kan avstyras, så vore det en nyttig läxa för politiker och samhälle om det faktiskt skulle bli en rejäl förbrukningsfrånkoppling i vinter.

– Det vore så klart en mardröm som jag inte önskar någon men då skulle man i alla fall inse att det här inte bara är lobbyism och skrämselpropaganda vilket vissa tycks tro.

Strömavbrott i kemiindustrin skulle bli förödande

Och då är Lindab bara ett exempel av många. Ett strömavbrott i kemiindustrin blir exempelvis förödande.

– Om det så handlar om ett strömavbrott på en millisekund skulle det ta upp till fyra timmar för oss att starta i gång alla maskiner igen. För att inte tala om det arbete vi måste lägga på att för hand ta bort allt plastspill som stelnat i maskinerna. Fram tills nu har det aldrig varit något att oroa sig över. Men nu befinner vi oss i en helt ny verklighet. Situationen har gått helt överstyr, berättade Henrik Péters, vd på plastbolaget Paxxo för TN nyligen.