ELKRISEN

Konkurser och varsel: Oron stor bland företagen

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom hos Svenskt Näringsliv, konstaterar att 28 procent av de skånska företagen funderar på att varsla. Bild: Svenskt Näringsliv

Ökade kostnader och minskad köpkraft skördar nu offer på löpande band. Samtidigt uppger 28 procent av företagen i Skåne att de funderar på att varsla. ”Vi kommer nog att få se konkurser på en bred front", säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till SVT.

Ökade kostnader i form av energi, räntor och lokalhyror gör läget mycket ansträngt bland många företag. Extra tufft blir det också eftersom konsumenternas ekonomi också urholkas och därmed spiller över i form av minskad konsumtion.

Löpande rapporteras nu om konkurser och varsel. Ett färskt exempel är Arlandastad bil som nu gått i konkurs enligt E-handel.se.

”Bilköp står generellt inte högt på agendan just nu med elkris och krig, och Arlandastad bil har förlitat sig mycket på nybilsförsäljning vilket är svårt när inga eller få bilar finns att leverera. Den slopade elbilsbonusen blev ytterligare en spik i kistan samtidigt som man har varit framtung med investeringskostnader för den nya hallen, och kommit till ett läge där man inte kan lägga in mer egna pengar”, säger konkursförvaltaren Leonardo Merino, på Merino Advokatbyrå till tidningen.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, konstaterar att han har en klump i magen. Många företag spår minskad försäljning, färre investeringar och varsel i år.

Extra hårt ansatta är företagen i södra Sverige eftersom de drabbats hårdast av de höga elpriserna och enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv i Skåne uppger 28 procent av företagen att de funderar på att varsla anställda.

– Vi kommer nog att få se konkurser på en bred front i hela riket, men det riskerar att bli fler i Skåne på grund av elpriset, säger Sven-Olov Daunfeldt till SVT.

SVT: Svenskt näringslivs chefsekonom: ”Har en klump i magen”