DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN
Efter TN:s rapportering: Nu får groddjuren flyttas
Volvo beviljas tillstånd att flytta på fridlysta djur för att kunna bygga en ny batterifabrik i Korstorp utanför Mariestad. Att groddjuren skulle kunna stoppa möjligheten till tusentals nya jobb har TN tidigare skrivit om.
Det är fridlysta groddjur och den fridlysta citronfläckade kärrtrollsländan som nu lever på området som behöver flyttas, och det är länsstyrelsen i Västra Götaland som ligger bakom beslutet.
"Vi har vägt samhällsintresset av investeringen mot skyddet av arter. Vi landade då i en dispens", säger Eva Olsen, chef på länsstyrelsens enhet för naturärenden i ett pressmeddelande.
"Vi tillåter att Volvo samlar in och flyttar groddjuren och trollsländorna till ett närliggande område där bolaget skapar fyra nya dammar för djuren, säger Eva Olsen.
Förra året fick Volvo Cars och Northvolt dispens för att flytta fridlysta grod- och kräldjur när de planerade för att bygga sin batterifabrik i Göteborg. Men i Korstorp blev flytten inte godkänd förrän nu. Och det öppnar möjligheter för Mariestads kommun, som TN tidigare har rapporterat om.
Batterierna, som tillverkas i fabriken, ska användas i eldrivna lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Det handlar om tusentals nya jobb för den lilla kommunen med knappt 25 000 invånare. Förhoppningen är att kapaciteten i batterifabriken ska ökas gradvis för att nå storskalig produktion före 2030.
Orsaken till att planerna ursprungligen stötte på patrull var, enligt länsstyrelsen, att det har hittats DNA-spår av större vattensalamander i en damm i den norra delen av det 134 hektar stora området, vilket sparkade i gång den kritiserade Artskyddsförordningen.
En av dem som reagerade på att länsstyrelsen ursprungligen hotade bygget av batterifabriken var Skansenprofilen Johan Wahlström.
– Först och främst är större vattensalamander inte en hotad art utan skulle kunna jämföras med exempelvis en gråsparv om man drar det till sin spets. Om vi skulle ta hänsyn till gråsparvar på samma sätt så skulle vi knappt kunna avverka någon skog alls. Salamandrarna kan ju inte få stoppa en stor fabrik, sa han till TN tidigare i år.