ELKRISEN

EU-ja för stöd till elintensiva företag

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

EU-kommissionen har gett klartecken för det stöd till särskilt elintensiva företag, till exempel gjuterier, som regeringen har föreslagit.

– Det innebär att regeringen skyndsamt kan gå vidare med att få på plats ett riktat stöd till särskilt elintensiva företag, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till TT.

Men det finns ännu inga besked om det generella stödet till företag i södra och mellersta Sverige som ska kompensera för höga elpriser under perioden oktober 2021 till och med september 2022. Regeringen har ännu inte anmält stödet till EU-kommissionen så det är oklart om det blir godkänt och när företagen i så fall kan få ta del av det.

– Det pågår ett intensivt arbete, vi arbetar på så fort det bara går, säger Ebba Busch.

Det stöd som EU-kommissionen nu har gett grönt ljus för beräknas utifrån elkostnader särskilt elintensiva företag haft under det sista kvartalet förra året, enligt regeringen. De har möjlighet att få ett stöd på max 2 miljoner euro, uppemot 22 miljoner kronor. Enligt regeringen kan det handla om gjuterier och viss kemisk industri som spelar viktiga roller den övriga industriproduktionen.

Lars Larsson/TT