KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kommunalrådet: Därför kan vi bli först med SMR

I Norrköping finns flera tunga industrier som skulle kunna dra nytta av småskalig kärnkraft. Nyligen banade statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) väg för nya satsningar i kärnkraft. Bild: Marko Säävälä/ TT, Mostphotos

Flera kommuner har sedan den nya regeringen tillträdde visat intresse för den nya tidens kärnkraft, SMR. I Norrköping finns redan en plats där en eller flera reaktorer kan stå.

När regeringen har slagit på trumman för SMR (små och modulära reaktorer) listar de 15 lämpliga platser för kärnkraft. Det rör sig om sju platser där det av strategiska skäl bör finnas ett stort intresse av att bygga små eller stora kärnkraftverk, som Säffle/Årjäng gotländska Slite, Oxelösund, Skellefteå, Boden-Luleå, Kiruna och Marviken utanför Norrköping.

Och intresse finns. Enligt en färsk TT-enkät svarade 18 procent av kommunerna ja på frågan om de intresserade av SMR i den egna kommunen. Hälften sade nej medan 32 procent svarar "vet ej".

Reidar Svedahl, kommunalråd för L i Norrköping, driver frågan hårt om att en eller flera reaktorer ska placeras i kommunen. Han är en del av ett styre som kan liknas vid en mini-regering; M, L och KD styr Norrköping med stöd av SD. Det gör att det åtminstone under denna mandatperiod finns en stark politisk förankring för den nya tidens reaktorer.

– Med tre SMR:er kan vi förse hela länet och närliggande industrier med den el som de behöver, säger Reidar Svedahl.

Just Marviken som ligger vid den östgötska kusten, där Bråviken övergår i hav, är kanske den plats som är mest lämpad i Norrköpings kommun, även om Reidar Svedahl inte utesluter fler platser. En av fördelarna med SMR är just att de till skillnad från till exempel vindkraftverk inte kräver stora ytor.

Fördelen med Marviken är att där finns en ägare som vill bygga SMR. Där finns också en djuphamn, menar Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping. Bild: Pressbild

– Vi kan titta på alla ställen, men fördelen med Marviken är att där finns en ägare som vill bygga SMR. Där finns också en djuphamn där du till exempel kan lägga till en färja stor som en Finlandsbåt för att lassa av en SMR. Här finns också flera tillstånd klara som bygglov, säger Reidar Svedahl.

Men fortfarande idag finns inga SMR i skarp drift och det finns många hinder kvar innan tekniken slår igenom. Dagens regler begränsar hur många reaktorer som samtidigt får vara i gång och var de ska vara placerade.

Regeringen har presenterat förslag på regeländringar och Reidar Svedahl är övertygad om att de kommer att realiseras snabbt, även om han väntar sig att regler kring till exempel strålskydd kan ta lite längre tid.

Det betyder att avgörande steg kommer att tas denna mandatperiod, menar han.

– Jag tror att vägen kommer att vara tydlig innan mandatperioden är slut och att det kommer att finnas en tydligare tidtabell. Det kommer att finnas ett antal ställen utpekade – här kommer ett antal SMR byggas ut, säger han.

– Det är viktigt att vi som kommun är med på detta och att vi ger regeringen stöd att gå vidare med satsningen. Sedan kommer det säkert att finnas kommuner som säger att de inte vill ha SMR. Men det är viktigt att energiförsörjningen inte stoppas bara för att några kommuner inte vill ha det.

Tanken är inte att Norrköpings kommun ska äga och finansiera kärnkraftverk, utan det ska marknaden sköta. Marviken ägs idag av entreprenören Niklas Adler som bland annat har varit vd för Internationella Handelshögskolan i Jönköping och driver idag bland annat företaget Synthesis Group (som köpte Marviken).

Niklas Adler har många projekt bakom sig, men har också kritiserats för sina kopplingar till den kinesiska affärsmannen Kevin Liu, mannen som pekats ut som personen som initierade mötet med Angela Gui på hotell Sheraton i Stockholm.

Reidar Svedahl är övertygad om att Niklas Adler är rätt man för jobbet. Att Vattenfall valde att sälja den känsliga anläggningen i Marviken till honom borgar för det, menar han.

I Norrköping och närområdet finns flera stora industrier, till exempel skogsindustriföretaget Holmen, som har investerat mycket i vindkraft. Tillsammans med elenergin som produceras vid Holmen motsvarar brukets produktion av vatten- och vindkraft mer än hälften av företagets samlade elförbrukning. I dag finns 152 vindkraftverk i drift eller under uppförande på Holmens mark.

Reidar Svedahl är övertygad om att Holmen också kommer att vara intresserat av SMR. Han ser även närheten till Oxelösund på andra sidan länsgränsen, där SSAB har sitt energislukande stålverk, som en fördel med en etablering i just Marviken.

Reidar Svedahl tror själv att vindkraften har spelat ut sin roll redan om några år och successivt kommer att ersättas av kärnkraft. Kritiken mot kärnkraften tar han lätt på.

– Tjernobyl har inget med dagens SMR att göra. Tjernobyl-reaktorn var som en gammal Trabant (ett östtyskt bilmärke, red anm). SMR är en vass liten sportbil, inte Tjernobyl. Så länge man tror att en sportbil är en Trabant då är det lite svårt att förklara fördelarna med den nya tekniken, säger han.

Men hur ska vi lösa de akuta problemen? Är inte vindkraften lösningen på elbehovet på kort sikt?

– Nej, vindkraft tar lika lång tid att bygga som kärnkraft, det är inget alternativ, svarar Reidar Svedahl.

Han syftar bland annat på de svenska tillståndsprocesserna som är tidskrävande när det gäller vindkraft (och annan elproduktion). Här har kommunerna stor makt via det så kallade vetot som har kritiserats av industrin, bland annat av Holmen.

I höstas stoppade det nytillträdda styret i Norrköping Holmens vindkraftspark i Simonstorp norr om Norrköping.

Reidar Svedahl anser att det främst är kärnkraften som kan lösa elkrisen.

– Det måste ske etableringar där tillgången på el är viktig. Utbyggnaden av elproduktion i Norrland kommer att vara bra där uppe, men hjälper inte oss i södra Sverige på grund av överföringsproblem.

Marviken

Marviken på Vikbolandet har redan haft ett kärnkraftverk på platsen; det var på slutet av 60-talet, men stängdes redan innan den hade tagits i drift (1970).

Verket var en del av den så kallade Svenska linjen där man skulle kunna producera både el och plutonium till svenska kärnvapen.

Verket fick sedan en oljedriven ångpanna, men denna avvecklades 2009.

Källa: Wikipedia