DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Larmet: Företag pantsätter hus och hem – ”Krisen slår mot alla”

Bild: Johan Nilsson / TT, Mostphotos, Jessica Gow / TT

Allt fler företag hamnar hos inkassobolagen och allt fler företag tvingas vända sig till pantbanken. Detta år väntas bli tuffare än på länge för svenska företag. ”Siffrorna är oroande. Den här krisen slår mot alla branscher”, säger Morten Trasti på Intrum till TN.

Det är inte en situation något företag vill hamna i. Men nu råder en tydlig trend där allt fler svenska företag inte klarar att betala sina fakturor i tid och hamnar hos inkassobolagen.

– Inkassotalen är en stark indikator på att fler företag kommer att gå i konkurs under de närmaste månaderna. Inkassotalen och konkurstalen följer varandra av naturliga skäl, säger Morten Trasti, chefsanalytiker på Intrum Skandinavien, till TN.

Kommer fortsätta att stiga

Intrum, som är det marknadsledande inkassobolaget i Norden, är inriktat framför allt mot små och medelstora företag. Bolagets data för 2022 visar att de svenska företagens ekonomiska förutsättningar är tuffare än på länge. Under det fjärde kvartalet registrerade Intrum Sverige 11 procent fler inkassoärenden bland företag jämfört med motsvarande period föregående år.

– Siffrorna är oroande och kommer med största sannolikhet att fortsätta att stiga. Till skillnaden från pandemin som drabbade några få branscher slår den här krisen brett mot alla branscher, säger Morten Trasti.

Morten Trasti, chefsanalytiker på Intrum Skandinavien. Bild: Pressbild

Enligt Intrums analys inleddes 2022 positivt för svenska företag. Då hade hushållen mer pengar i plånboken, konsumerade mer och då var det också lättare för företagen att parera kostnadsökningarna. Men allt eftersom månaderna gick konstaterade Intrum en uppgång av företagsinkasso.

– Speciellt under den andra halvan av året såg vi en ökning av företag som inte betalade i tid. När inflationen började ta fart minskade hushållens köpkraft och då blev det svårare för företagen att höja priserna för att täcka upp de ökande kostnaderna, säger Morten Trasti.

Nylånen hos pantbanken ökar

Det är inte bara inkassobolagen som noterar att fler företag kämpar med ekonomin. Sefina Pantbank uppger att allt fler egenföretagare söker sig till pantbanken för att belåna guld och privata föremål när företagets ekonomi inte räcker till. Under perioden juni till september ökande nylånen med 21 procent i Stockholm jämfört med samma period förra året.

– Jag tror att vi bara sett toppen av isberget. Att vända sig till oss för att täcka upp för uteblivna löner kommer ofta ganska sent i processen. Många börjar med att försöka sänka sina kostnader genom att kanske säga upp abonnemang eller byta avtal och som en sista utväg vänder de sig till oss, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank, i ett uttalande.

Blir ett tungt år

Enligt Sefina är det ett oroligt världsläge med rekordhög inflation, höjda räntor och elpriser som pressar företagens ekonomi till bristningsgränsen. Intrum varnar för att det kan bli ännu värre framöver om inflationen inte stannar av. De flesta hushåll klarar en generell kostnadsökning på 10–12 procent.

– Däremot blir situationen en helt annan om människor blir av med jobbet och därmed kan förlora upp till 50 procent av sin inkomst. Då blir det i sin tur svårt för företagen att överföra sina kostnadsökningar till konsumenterna genom höjda priser. Detta leder till en ond spiral, säger Morten Trasti.

Inkassotalen är en effektiv mätare på vart konjunkturen är på väg. Intrum bedömer att inköpspriser och lönekostnader kommer att fortsätta att stiga under 2023.

– Vi ser ingen ljusning i år. Det finns heller inte några krisstöd längre som kan lindra krisen. Det här blir ett tufft år för svenska företag, säger Morten Trasti till TN.