DET SVENSKA LANTBRUKET

Vattnet förvandlade hans gård till en ö

Torneälven har svämmat över av den kraftiga vårfloden, bilden är från Övertorneå. Bild: Lisa Björk/TT

Väder (TT)

Vattnet från vårfloden har omringat Tomas Mörtbergs lantgård i Juoksengi. De översvämmade vägarna satte stopp för mjölkbilen – och 10 000 liter mjölk har fått hällas ut i gödselbassängen.

– Inte fan är det kul, säger Mörtberg.

Den extrema vårfloden i nedre Torneälven slog till med full kraft i slutet av förra veckan och tog många i Juoksengi i Övertorneå kommun på sängen. När kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) for hem från jobbet i onsdags var det lugnt – men dagen därpå brakade det loss ordentligt sedan kraftigt regn i kombination med snösmältning orsakat en extremt kraftig vårflod.

– Allt jävla vatten kom visst samtidigt, säger Mörtberg som själv bor i Juoksengi.

– Det var en liknande vårflod när jag var fem år, men den minns jag inte. Nu är jag 60 år och har alltid bott vid älven, det har aldrig varit så här högt vatten tidigare.

Tiotusen liter mjölk

Mörtberg är vd för en lantgård i Juoksengi. Den ligger på en höjd och har klarat sig från vattenmassorna. Värre gick det för mjölken från gårdens 200 kor, eftersom avstängda och översvämmade vägar stoppade mjölkbilen från att ta sig fram i lördags.

– Vi var tvungna att hälla ut 10 000 liter mjölk i gödselbassängen. Det känns ju inte bra, det är mjölk värd omkring 65 000 kronor och det är ju inget man snyter ur näven direkt, säger Mörtberg.

– I dag hoppas jag att mjölkbilen ska komma fram. Och gården har i alla fall klarat sig, den är torr och ligger som en ö omgärdad av vatten.

Vattnet kommer sannolikt också att innebära att vårbruket försenas med några veckor. Men det är Tomas Mörtberg inte så orolig över.

– Vi har 200 hektar åkermark under vatten så vi får avvakta med vårbruket tills vattnet har sjunkit undan, säger han.

– Mycket av våra åkrar svämmar över varje år, men inte i den här omfattningen. Men det hade varit värre om översvämningen hade skett under hösten, nu kan vi ju också ta igen lite av förseningen med hjälp av midnattssolen.

"Inte kul"

Det bor omkring 350 personer i Juoksengi och det är framförallt den norra delen av byn som har drabbats av den kraftiga vårflodens framfart. Mörtberg uppskattar att ett 20-tal sommarstugor och ett par permanentboenden har drabbats.

– Alla är nog vattenskadade. Många har satsat hundratusentals kronor på att rusta upp stugorna så att det går att bo där året om, säger han.

– Det är klart att många har hängt med huvudet. Och det förstår jag, inte fan är det kul att hälla ut tusentals liter mjölk i gödselbassängen. Men vi kommer igen, vi är ett segt folk här i Tornedalen.

Sofia Eriksson/TT