KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Pourmokhtari: Sverige behöver tio nya kärnreaktorer
Politik (TT)
Tio nya kärnreaktorer behövs och kan byggas före 2045. Det är regeringens mål, enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Men ett första spadtag före nästa val, som Moderaterna har förespeglat, verkar osannolikt.
– Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff om regeringens planer för satsningar på ny kärnkraft.
Det är en förutsättning för att klara Sveriges förväntade, fördubblade elbehov, enligt ministern.
I våras sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen kommer att hinna ta det första spadtaget under mandatperioden, det vill säga före nästa riksdagsval i september 2026.
Spade i marken?
– Att det finns ett tillstånd och en spade i marken, det är fortfarande möjligt, säger Pourmokhtari men tillägger att för henne är inte spadtag hit eller dit det viktiga, det viktiga är att regeringen driver på för mer kärnkraft.
Med på pressträffen fanns också Michael Knochenhauer, vikarierande generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Myndigheten har på den förra och nuvarande regeringens uppdrag gått igenom vad som behöver utvecklas och ändras vad gäller till exempel lagstiftning för att bibehålla och bygga ny kärnkraft.
Knochenhauer vill inte ge sig in på om ett första spadtag skulle vara möjligt till 2026. I en intervju i Svenska Dagbladet i somras sade han att myndigheten inte väntar sig någon ansökan om tillstånd förrän allra tidigast nästa år, men mer troligt under 2025. Vattenfall arbetar med en förstudie om ny kärnkraft vid Ringhals.
Tar tid
På pressträffen säger Michael Knochenhauer att myndigheten redan i dag har möjlighet att ta emot en ansökan.
– Kommer det en ansökan kommer vi att börja bereda den, men att slutföra den är en ganska lång process, säger Knochenhauer.
En ansökan om provdrift och sedan full drift tar minst två, tre år, enligt honom.
Romina Pourmokhtari tror att en första reaktor av en nyare, mindre typ än dagens stora reaktorer i Sverige kan vara i drift under första hälften av 2030-talet.
– Är det en SMR-reaktor så 2030, 2032, 2034 skulle jag absolut gissa, men nu står vi här och spekulerar, säger klimat- och miljöministern till TT efter pressträffen.
Hon tror att det finns och kommer att finnas aktörer som vill investera i nya reaktorer, trots att regeringen inte vill lova till exempel ett fast pris för elproduktionen under lång tid från ett ny reaktor. Statliga kreditgarantier på 400 miljarder och ändrade och mer lika förutsättningar med andra energislag kommer att göra det lockande att investera.